Розмальовані гільзи, каски і тубус зі “Стугни”: як у Львові проходить аукціон військових лотів та на що збирають гроші – сюжет (Відео)

Аукціон відбуватиметься онлайн до кінця січня

“Мистецтво заради Перемоги”. У Львові презентували лоти благодійного аукціону, під час якого волонтери збирають кошти на броньований автомобіль для спецпризначенців. Частина представлених лотів створена з військового спорядження та гільз від снарядів, які привезли з передової, а митці трансформували їх спеціально для аукціону. Мета проєкту – зібрати 2 350 000 грн.

Серед лотів – розмальовані гільзи, композиція “Дерево життя”, створене на основі гільзи від снаряду гаубиці, картини з розфарбованих шматків тканин, з яких плетуть маскувальні сітки, та багато інших мистецьких творів. Також серед лотів тубус зі “Стугни”. Нещодавно була пряма доставка з Херсонщини, з підписами Тетяни Чорновол, яка є операторкою “Стугни”. З неї був збитий ворожий БТР.

“Ми тішимося, що митці взялися за складний матеріал – військове обладнання, і зробили з нього мирні твори, але водночас ми маємо неймовірні твори від львівських митців, картини, витинанки, картини у техніці ганджбинт, унікальні, які так само передають запал Перемоги”, – наголосила організаторка аукціону “Мистецтво заради війни” Софія Федина.

Наймасштабніший лот – “Хробак-інтервент”. Його виготовив львівський художник Петро Грицюк із гільзи від російського реактивного “Смерчу”, яку привезли з-під Бахмута.

“Це є образ російського військового, який в Україні і воює під Бахмутом. Це історія російського солдата, який прийшов і повертається додому в образі ракети чи хробака. В Україні він у землі, а додому може хіба в такому образі повернутися”, – запевнив художник Петро Грицюк.

Найексклюзивніший лот – прапорець України з підписом головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Стартова ціна – 1000 доларів. Організатори планують зібрати 2 млн 350 тис. гривень, щоб придбали бронетранспортер “Спартан” для спецпризначенців.

“В ньому насправді крайня потреба, бо бронювання на передовій дуже потрібне для хлопців і збереження життів. Він з Британії – ціна 2,5 млн гривень”, – підсумував голова БФ “Байрактар 14” Ігор Марусяк.

Аукціон відбуватиметься онлайн до кінця січня.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, “5 канал”

Читайте також: Можна потоптатися на формі окупанта: в Івано-Франківську відкрилася виставка, деякі експонати якої дісталися у важкому бою

Дивіться також відео на тему: “Українські Воєнні Історії”: бійці ТрО ЗСУ зняли художній фільм – про залаштунки

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *