Розширено перелік осіб, які можуть отримати статус УБД, – хто має на це право та які документи потрібні (Відео)

Не встановлюються вимоги щодо кількості днів перебування в районах проведення бойових дій

В Україні розширили перелік осіб, які можуть отримати статус учасника бойових дій. Зміни ухвалив Кабмін. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у Facebook.

Умовою надання статусу УБД для військовослужбовців є виконання ними особисто або у складі військової частини бойових завдань. Водночас не встановлюються вимоги щодо кількості днів перебування в районах проведення бойових дій. 

Хто може отримати статус УБД

Зокрема, змінами врегульовуються порядок та процедура надання статусу УБД українцям, які стали на захист України від початку повномасштабного вторгнення росії з 24 лютого.

Підтвердженням виконання бойових завдань військовослужбовцем є витяги/копії з (за наявності хоча б одного з таких документів):

  • бойових донесень;
  • журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);
  • вахтових журналів;
  • польотних листів;
  • матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

Для отримання статусу УБД командири військових частин звертаються до комісії, утвореної державним органом, у підпорядкуванні якого перебуває військова частина або військовослужбовці самостійно звертаються через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

У Мінветеранів розповіли, що при собі слід мати один із документів, що підтверджують виконання бойових завдань, зазначених вище, та довідку про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони.

Як повідомляв 5.UA, з 1 жовтня в Україні жінки повинні були ставати на військовий облік, однак закон відтермінували на рік, до 1 жовтня 2023-го. Стати на військовий облік жінки зможуть на добровільних засадах, за виключенням тих, які мають спеціальність чи професію, споріднену до медичної діяльності.

Читайте також: “Медик мотає кілометри бинтів і не стомлюється”: журналіст “5 каналу” Євгенія Китаїва про побачене під Бахмутом – відео

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *