“росія знайде шляхи, як не виконувати”: Президент України, посол США та ООН відреагували на обстріл Одеси (Відео)

Обстріл Одеського порту відбувся менш ніж за добу після досягнутих у Стамбулі домовленостей

Хоч би що говорила й обіцяла росія, вона знаходитиме шляхи, як це не виконувати. Президент України Володимир Зеленський відреагував на ранкові ракетні удари по Одеському порту, передає “5 канал”.

Він зустрівся з делегацією Палати представників Конгресу США. Глава держави відзначив важливість безпекової підтримки України з боку Сполучених Штатів.

Наголосив, що обстріл Одеського порту відбувся менш ніж за добу після досягнутих у Стамбулі домовленостей щодо експорту українського зерна.

“Це свідчить лише про одне: хоч би що говорила й обіцяла росія, вона знаходитиме шляхи, як це не виконувати. Геополітично, зброєю, криваво або ні, але в неї є декілька векторів, як вона завжди діє”, – заявив президент.

Тим часом посол США в Україні Бріджит Брінк назвала неприпустимим російський удар по одеському порту. Зазначила, що росія перетворила продовольство на зброю, а тому країну-агресорку слід притягнути до відповідальності.

“Неприпустимо. росія завдала удару по порту міста Одеси менш ніж через 24 години після підписання угоди про дозвіл експортних поставок сільськогосподарської продукції. кремль продовжує використовувати їжу як зброю. росія має бути притягнута до відповідальності”, – написала амбасадорка у Twitter.

Ракетний удар “беззастережно засудили” і в Організації Об’єднаних Націй.

Там нагадали, що напередодні усі сторони угоди зобов’язалися гарантувати безпечний експорт українського зерна на світові ринки. Ці продукти є вкрай необхідними для подолання глобальної продовольчої кризи та полегшення страждань мільйонів людей у всьому світі, кажуть в ООН. Та нагадують, що повне виконання домовленостей росією, Україною та Туреччиною є обов’язковим.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Як повідомляв 5.UA, ранком суботи, 23 липня, росія завдала масованого ракетного удару по Одеському морському торговому порту. Обстріляли саме ту частину інфраструктури, де знаходилося зерно, підготоване до відправки на експорт.

Напередодні в Стамбулі були підписані угоди щодо розблокування українських портів та експорту зерна Чорним морем. Було укладено дві дзеркальні угоди в тристоронньому форматі.

Але, як бачимо, росіяни не збираються дотримуватись домовленостей. У МЗС наголосили, що цим обстрілом “путін плюнув в обличчя Ердогану та Генсеку ООН”. Адже рашисти вгатили саме в ту частину Одеського порту, де знаходилося підготовлене до відправки зерно.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *