Росія зруйнувала 183 релігійні споруди в Україні

З 24 лютого до 23 липня 2022 року щонайменше 183 релігійних споруд у щонайменше 14 областях України були вщент зруйновані або зазнали руйнувань різного ступеню внаслідок збройного нападу російської федерації: церкви, мечеті, синагоги, освітні та адміністративні будівлі релігійних спільнот України.

 

 

За повідомленням Держслужби України з етнополітики та свободи совісті 173 зі 183 ушкоджених споруд — християнські, 5 — мусульманські, 5 — юдейські. 

22 належать протестантським спільнотам, 19 — Православній Церкві України (ПЦУ), три — Римо-Католицькій Церкві (РКЦ) та дві — Українській Греко-Католицькій Церкві (УГКЦ).

73% (127 об’єктів) зі 173 ушкоджених християнських споруд, що були повністю або частково зруйновані внаслідок нападу росії, належать Українській Православній Церкві (УПЦ). Відповідно до Статуту про управління УПЦ, що був чинний до 27 травня 2022 року, УПЦ входила до складу Російської Православної Церкви (РПЦ), водночас маючи значний ступінь автономії.

 

Найбільша кількість зруйнованих релігійних споруд у Донецькій (45) та Луганській (40) областях. Після них ‒ Київська (34) та Харківська (25) області.

Інтерактивна мапа за підсумками моніторингу, що здійснюється Державною службою України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) у співпраці з Майстернею академічного релігієзнавства (МАР)  та докладніша інформація – на сайті ДЕСС українською та англійською мовами.

https://credo.pro/2022/07/325851

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *