Руїни, на які страшно дивитися: Франція розробила план із відбудови кварталу в Гостомелі – подробиці (Відео)

За відновлення взялася французька компанія, яка вже 17 років зводить оселі з перероблених будівельних матеріалів

Олег веде нас до своєї оселі, яку нещадно на початку вторгнення обстріляли рашисти. Зі слізьми на очах показує те, що від неї лишилося, і ділиться світлинами ремонту, який завершили буквально перед великою війною. Господарі навіть не встигли розпакувати меблі.

Коли російські окупанти зайшли в українське місто, то розмістилися у цій квартирі. Після себе залишили понівечене майно і численні руйнування від “прильотів”.

Тепер родина намагається забрати те, що вціліло і що не встигли поцупити окупанти.

“Доля склалася так, що на сьогодні треба все вивозити, винаймати гаражі, щоб зберігати”, – пояснює Сергій.

Пані Надія жила в іншому кінці цього будинку, її оселю теж добряче понівечило. Тепер із болем спостерігає за своїм домом, у якому прожила 40 років.

“Там тепер все в грязі і все розбите”, – каже жінка.

Цей будинок хоч і зазнав значних пошкоджень, але всередину деяких квартир зайти ще можливо. Але не в ті будівлі, що розташовані поруч. На їхні руїни аж страшно дивитися.

Понівечене та випалене зсередини помешкання, в якому вже точно не можна проживати. Територія навколо обгороджена такою сигнальною стрічкою. Навпроти замість помешкання залишилися самі руїни. Нині їх активно розбирають, аби згодом на цьому місці побудувати новий дім.

[social type=”telegram” url=”https://t.me/news_5ua/18154″]

За відновлення взялася французька компанія, яка вже 17 років зводить оселі з перероблених будівельних матеріалів.

“У Гостомелі ми плануємо реалізовувати проєкт із відбудови цих житлових будинків, садочка та школи”, – повідомив співвласник компанії NEOECO Крістоф Дебоф.

Саме цю будівлю намагалися демонтувати якомога швидше, бо конструкція була надто хиткою, а отже, небезпечною. Інші ж розбиратимуть на частини поетапно і значно ретельніше, щоб придатні деталі можна було відсортувати і використати вдруге.

“Під час демонтажу матеріали сортуватимуть для повторного перероблення, створення нових матеріалів, із яких будуватимуть нові будинки”, – пояснює Крістоф Дебоф.

“Ми вже провели аналіз, відправили на аналіз у Францію ще влітку, і ми підтверджуємо, що можна переробити близько 75% всіх матеріалів. У більшості випадків, це буде бетон”, – пояснює директор компанії в Україні Кирило Чернишук.

Нині це називають французько-українським проєктом. Компанія відкриває представництво в Україні, підрядниками будуть українські фірми. Військова адміністрація та будівельна компанія підписали меморандум про подальшу співпрацю.

Усі фінансові витрати за роботи взяв на себе уряд Франції. На зустріч приїхала міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна.

“Гостомель є особливим символом для всіх українців. Саме тут розпочався героїчний опір російським десантникам, які зненацька напали на Україну. Ми бачимо, який страшний слід залишили вони тут і в інших містах України. За підтримки французького уряду ця французька компанія затвердила свою методологію – як використовувати пошкоджені будматеріали від зруйнованих будинків”, – розповіла міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна.

“Здебільшого, масштаби руйнувань такі, що самостійно нам це зробити буде дуже важко і такі друзі, якщо можна буде так сказати, наші французькі колеги, які конкретну допомогу надають прямо зараз, втілюють справжні мрії наших мешканців, що вже скоро вони зможуть жити в нових будинках”, – зауважує голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

Попереду ще чимало роботи із розбирання завалів, слід пройти і бюрократичні процедури, перш ніж розпочати демонтаж.

“Плануємо закінчити весь комплекс за два роки”, – каже Кирило Чернишук.

Нині люди, чиї домівки понівечило, знайшли прихистки деінде, живуть у родичів, знайомих або змушені винаймати нове житло. Але тепер отримали бодай маленьке сподівання на те, що зможуть повернутися у рідний і вже відбудований квартал.

Лідія Середюк та Ганка Кудрявцева, “5 канал”

Читайте також: Україна вимагатиме від росії щонайменше $300 млрд репарацій – цього не вистачить на відновлення країни

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *