Сади перемоги висадили на Житомирщині: врожаєм діляться з військовими та переселенцями (Відео)

Перший врожай ліцей відправив ЗСУ і людям, які втратили житло у Бородянці

Сади перемоги висадили на Житомирщині. Мешканці 46 сіл обробили і засіяли гектари цілини, які зараз щедро радують їх гарним врожаєм. Частину зібраного селяни консервують і квасять. Решту зберігають у сирому вигляді. Усім цим люди постійно діляться з військовими, підтримують переселенців та відвозять постраждалим від війни жителям Бородянки. Певний запас лишають для потреб власних садочків і шкіл.

Місце зустріч – город. Ольга Іванівна збирає свою бригаду у Viber. Це місцеві жительки – працівниці освіти, культури. Тут жінки виростили 25 соток картоплі. Окрім того, вродила квасоля, перець, помідори, буряк, морква, цибуля, кабачки, огірки і навіть кавуни. Дощі, кажуть жінки, цьогоріч допомогли виростити все.

“Ми допомагаємо ЗСУ, відправляємо і готову продукцію у сирому вигляді, і консервуємо, квасимо, солимо. У нас засолено огірків до 400 літрів. Частину вже відправили квашенини, а частина ще у погребах”, – каже староста Сушківського старостинського округу Ольга Кутишенко.

Жінка віддала власний погріб для збереження у ньому закруток. Це, каже, не все, ще у сусідів є. На осінь-зиму планують передати запаси українським захисникам та потерпілим від війни. Разом із тим у Сушках і варять, і випікають. Свій асортимент називають “усяким смакоттям”. Сьогодні за планом – засолювання помідорів. Усе роблять як для себе. Гуртом, розповідають, скоріше і веселіше.

“Ми маємо своє підсобне домашнє господарство, маємо городи. І ми устигаємо працювати і вдома, і приходимо працювати на сади перемоги. Тут працюємо, покладаємо всі зусилля, щоб був гарний урожай, і цим зберегти мир”, – розповіла співробітниця дитячого садочку Любов Мельниченко.

У ліцеї села Лісівщина протягом сезону теж активно працювали. Тут виростили 35 соток різної городини. Регулярно пололи, доглядали всі: і директорка, і вчителі, і техпрацівники. Пані Оксана – місцева. Каже, що колеги з міста теж не менше працювали.

“Не всі змогли навіть і посіяти, і посадити. Якщо є надлишки, чого б не поділитися? Якщо є поле, яке не засвоєне. Ми сюди йшли, мабуть, як на фронт, бо саме отут була робота наша і наш фронт”, – наголосила вчителька географії Оксана Мельник.

Результатом своєї праці жінки задоволені, адже є чим поділитися з тими людьми, які втратили через війну все.

“Ми розуміємо, що люди втратили житло, вони сьогодні в таких обставинах, що не можуть собі дозволити навіть з’їсти тої картоплини, ми вирішили, що ось ця наша така допомога буде дуже суттєвою. Жодного разу ні в кого не виникло сумнівів, що такої роботи не потрібно робити”, – запевнила директорка Лісівщинського ліцею Таїсія Власюк.

Перший врожай ліцей відправив ЗСУ і людям, які втратили житло у Бородянці. Водночас не забувають про потреби навчального закладу. З цього городу харчуватимуть ліцеїстів.

“Люди активно долучилися, тим більше знали, для чого ми робимо, що можемо взяти участь у перемозі продовольчій нашій. Ми не можемо всі долучитися до перемоги такої на фронті, а на продовольчому фронті ми долучились активно”, – підсумувала Ушомирська сільська голова Людмила Мала.

Загалом в Ушомирській громаді у дванадцяти старостинських округах посадили близько 6 гектарів картоплі, декілька гектарів різної городини. Тут переконані: це гарний приклад для всіх, і ця справа не повинна закінчуватись навіть після перемоги.

Юлія Синельникова, Віталій Синельников “5 канал”

Читайте також: Родина облаштувала собі дах у курнику: як волонтери допомогли створити “Єврокурінь” – сюжет 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *