Сафарі на “Леопардів”: танкова коаліція чекає на дозвіл Німеччини, а там прикриваються бюрократією – подробиці (Відео)

Польща вже навчає українських армійців користуватися “Леопардами”

Війна війною, а бюрократія за розкладом. Хочеш танки – готуй папірці. Польща надіслала Німеччині запит про дозвіл передати Україні “Леопарди”. Напередодні німецькі урядовці скаржилися: не можуть розглянути це питання, допоки їх офіційно не попросять. Тепер у Берліну більше немає підстав тягнути “Леопарда” за хвоста. Проте зі згодою Німеччини, чи без, а Варшава все одно надішле Києву бойові німецькі танки – нагадує польський прем’єр.

“Сподіваюся, Німеччина дасть відповідь дуже швидко цього разу, бо німці відкладають рішення і всіляко його уникають – їхню поведінку важко зрозуміти. Ми дуже чітко бачимо, що вони не хочуть сповна допомогти Україні захистити себе. Що це означає? Страх чи якесь незрозуміле побоювання? Чи віру в те, що все-таки можна повернутися до нормальних відносин із росією?”, – сказав прем’єр–міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Ні те, ні інше – переконує міністр оборони Німеччини. Обіцяє: рішення про передачу Україні танків буде незабаром. Тим часом держави, які мають на озброєнні “Леопарди”, можуть уже тренувати на них українських солдатів.

“Усе зовсім не так, як це змальовують: буцімто, немає єдності, Німеччина ізольована. У країнах-учасницях НАТО триває процес аналізу, але зустріч у Рамштайні минулої п’ятниці чітко продемонструвала, що деякі країни так само обережні у своїх оцінках, як і німецький канцлер. Німеччина серед лідерів із підтримки України. Нині про це часом забувають через дискусії щодо поставок і розміщення танків”, – зауважив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

“Консультації між союзниками триватимуть, і я переконаний, що незабаром матимемо рішення. Німеччина відіграє ключову роль у нашому альянсі. Поворотний момент, який оголосив канцлер Шольц, є історичним. Бойові танки важливі і для того, щоби відбити новий наступ росії, і щоб Україна могла повернути території, виграти і стати суверенною та незалежною державою Європи”, – наголосив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Польща вже навчає українських армійців користуватися “Леопардами” – заявив польський прем’єр. Вишкіл проводять й інші держави. Сама Варшава пообіцяла Києву роту танків – 14 штук. Нині ж проводить переговори з іншими країнами, які також готові пожертвувати ЗСУ цю бойову техніку, аби зібрати коаліцію. Свій внесок зробить і Фінляндія – пообіцяв президент країни під час несподіваного візиту до Києва.

“Нам треба мати на увазі, що ця дискусія, яка триває з приводу танків – стосується створення більшого підрозділу. Взяти тут один танк, там інший – цього недостатньо. Має бути потужний військовий підрозділ. У Європі ми обговорюємо змогу вибудувати його. І Фінляндія розглядає варіанти. Крім того, ми можемо робити вишкіл українським воякам”, – пояснив президент Фінляндії Саулі Нііністьо.

“Очевидно, що російське керівництво готується до реваншу, накопичує сили. Але також і очевидно, що держава–терористка повинна програти. Сьогодні ми обговорили, що саме потрібне для цього на полі бою для нашої держави. У такому контексті ми обговорювали й участь Фінляндії в коаліції з питань надання Україні сучасних західних танків. Ми дякуємо за підтримку. Такий внесок у перемогу для нас дуже важливий”, – заявив Зеленський.

Долучитися до танкової коаліції закликають і саму Німеччину. Проте вона не квапиться. Поки що Бундесвер перевіряє запаси “Леопардів” : їх стан і сумісність із технікою інших партнерів, повідомив тамтешній міністр оборони. Тим часом головний німецький виробник танків Rheinmetall порахував: зможе надати Україні 139 “Леопардів” обох моделей – якщо отримає дозвіл від Берліну. Частину з них можуть поставити вже упродовж цього року.

Христина Катарина, “5 канал”

Читайте також: “Крок уперед – два назад”: геть не нова позиція Німеччини – Березовець про ситуацію з танками.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: Чи є шанс отримати німецькі танки Україні – Прудник докладно.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *