Святі помічники від кожної проблеми?

Раніше, коли у нас виникали проблеми, ми кликали на допомогу 14 Святих помічників. Сьогодні ми найчастіше звертаємося до о. Піо, о. Шарбеля чи о. Доліндо… Одне не змінилося: глибоке переконання в тому, що святі можуть нам допомагати. І роблять це успішно!

Ми звертаємося до святих по допомогу і водночас позираємо, як вони давали собі раду в нелегких умовах життя. Але вони дали нам щось іще.

 

Молитва

Тільки Бог є джерелом життя і тільки від Нього ми отримуємо кожну благодать. До Нього молимося й від Нього очікуємо порятунку і спасіння. Водночас ми віримо, що, крім Бога, маємо духовне спілкування з іншими людьми, яких уже немає серед нас. Ми називаємо це «спілкуванням святих». Знаємо, що наші брати і сестри, які вже досягли Неба, охоче приходять нам на допомогу. Вони разом із нами моляться до Бога і так підтримують нас своїм заступництвом. Особливе місце серед них займає Божа Мати, але й інші святі також допомагають нам.

Перший дар, який ми отримуємо, — це молитва за нас. Про таку роль святих говорить нам Святе Письмо. В Одкровенні св. Йоана (Одкр 8, 3-4) це описано так: «…і дано йому тиміяму множини, щоб поклав з молитвами всіх святих на жертовник золотий, що перед престолом. І піднісся дим тиміяму з молитвами святих, від руки ангела, перед Богом». Звідси ми знаємо, що молитви святих — перед Богом. Тому по-людськи просимо їх, щоб молилися разом із нами в наших проблемах і представляли Богові наші прохання.

 

Приклад

Окрім молитви, святі також допомагають нам іншим чином. Катехизм Католицької Церкви нагадує, що «їхній приклад надихає Церкву в її дорозі до Отця» (ККЦ 1195), а Конституція про Святу літургію «Sacrosanctum Concilium» додає: «… в ній [в Марії] Церква подивляє і возвеличує найвидатніший плід Ізбавлінняі радісно немовби споглядає найчистіший образ того, чим уся вона прагне й надіється бути» (SC 103). Ці два короткі тексти дозволяють зрозуміти, чому Церква звертає увагу на життя святих. Насамперед вони є для нас натхненням і прикладом в дорозі до Бога. Ми так часто нарікаємо і страждаємо в житті, переживаємо різні труднощі і хвороби. І тоді запитуємо себе: «Як у таких ситуаціях вибирати Божу волю?» Конкретні приклади з життя святих, які переживали схожі ситуації, можуть бути для нас натхненням і взірцем. Пояснює нам це Катехизм, який нагадує, що приклади святих притягують всіх через Христа до Отця.

 

Скарбниця

«Однак ми почитаємо пам’ять тих, хто на небесах, не лише тому, що маємо їх за взірець, а радше для того, щоб зміцнювалася в Дусі єдність усієї Церкви через здійснення братньої любові (пор. Еф 4, 1‑6). Бо як християнське сопричастя між нами, що в дорозі, приводить нас ближче до Христа, так спільність зі святими єднає нас із Христом», — навчає Догматична конституція про Церкву «Lumen gentium» (50).

Ми віримо, що пов’язані між собою надприродним вузлом. Це означає, що зло одного шкодить іншому, а добро одного підтримує іншого. Господь Ісус, який «був поранений за гріхи наші, роздавлений за беззаконня наші» (Іс 53, 5), приніс безмежне благо всьому людству. До страждань Христа долучаються також своїм життям святі — як навчає св. Павло, який радіє «стражданнями за нас і доповняє на своєму тілі те, чого ще бракує скорботам Христовим для Його тіла, що ним є Церква» (пор. Кол 1, 24). Ми називаємо це «скарбницею Церкви», яка складається у Бога із заслуг Христа, пожертвуваних за всіх людей для нашого спасіння; до цієї скарбниці також належать молитви і страждання Божої Матері та святих. Цією скарбницею благ користуємося сьогодні й ми, які живемо нині. Духовне благо святих стає також нашим уділом.

 

Чотирнадцять…

Із такою вірою в заступництво святих зверталися до них по допомогу колись, так само робимо і ми зараз. Раніше було дуже популярним кликати на допомогу 14 Святих помічників. Вони були ніби першою лінією підтримки. У будь-яких труднощах віруючи молилися до Бога за їхнім заступництвом. Це св. Христофор — покровитель водіїв та мандрівників; св. Віт — покровитель аптекарів та епілептиків; св. Егідій — покровитель важкої сповіді, психічно хворих, загублених; св. Власій — покровитель при хворобах горла; св. Катерина Александрійська — найпотужніша, як вважали, в цьому гроні, покровителька вчених; св. Варвара — покровителька доброї смерті та людей в небезпеці смерті; св. Юрій (Георгій), який захищає тварин від хвороб; св. Кіріак — захищає від одержимості; св. Маргарита — захищає жінок від болю при пологах; св. Діонісій — заступник при головних болях; св. Пантелеймон — покровитель лікарів і медсестер; св. Акакій — покровитель хворих на проказу й епілепсію; св. Євстахій — покровитель пожежників, мисливців, лісників; св. Еразм — покровитель стражденних.

 

Сучасність

Сьогодні культ помічників уже не такий популярний. Але це не означає, що ми не звертаємося до святих по допомогу. Й надалі популярні св. Антоній та св. Юда Тадей. Однак нові виклики змушують нас звертатися до святих, які опікуються сучасними ситуаціями. Так, у заразних хворобах ми можемо частіше молитися до св. Себастьяна, покровителя хворих на інфекції. Святий Рох — покровитель лікарів і хворих, а св. Розалія захищає від епідемій. Багато людей сьогодні не можуть мати дітей — тоді можна молитися до св. Домініка, відомого тим, що допомагав вагітним жінкам і бездітним подружжям. При ракових хворобах варто молитися до св. Перегрина, покровителя хворих на рак. Святий Йосиф — це покровитель не лише теслів, а й економістів і тих, хто займається фінансовими справами. Покровителем людей, що моляться про дар здоров’я, є є св. Каетан. До св. Йоана Павла ІІ, покровителя сімей, ми звертаємося, коли є загроза зачатому життю, єдності подружжя чи сім’ї.

Але найактуальнішими для українців, які сьогодні захищають свою землю від російської агресії, є, напевно, святі воїни. Це ті ж св. Юрій (або Георгій) і св. Себастьян, а також св. Франциск і св. Ігнатій Лойола, які до свого навернення були військовими; римські центуріони, які загинули мученицькою смертю Марцелій і Касіян. Не можна не згадати в цьому переліку св. Жанну д’Арк, яка врятувала Францію від англійського панування. І, звісно, архангел Михаїл — архістратиг небесного воїнства, захисник, покровитель вояків і лицарів, який до того ж є покровителем України та Києва.

Кожному варто мати такого святого-покровителя, який в часи труднощів і випробувань служитиме прикладом, молитвою та духовною підтримкою.

Переклад CREDO за: о. Адріан Пут, Niedziela

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *