“Система добре себе зарекомендувала”: Геращенко закликає повернути консультації майбутніх послів у комітеті ВР

Рішення комітету матиме рекомендаційний характер

Проєкт змін до закону “Про дипломатичну службу” щодо вдосконалення порядку призначення на посади дипломатичної служби – #8314 від 28.12.2022 зареєстровано у ВР – про це повідомила співголова фракції “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко на своєму телеграм-каналі.

Законопроєкт передбачає обов’язкові консультації майбутніх послів у профільному парламентському комітеті. Рішення комітету матиме рекомендаційний характер. 

“Така система добре себе зарекомендувала за президента Ющенка. Зрадник Янукович її скасував”, – нагадала Геращенко.

“Примітно, що попри те, що документ було відкрито для підписання всім нардепам і я особисто скинула його в чат Комітету закордонних справ, жоден зі “слуг” його не підписав. Це – про суб’єктність парламенту і самого комітету, помноженого на нуль”, – зауважує народна депутатка.

“Ми також пропонуємо запросити на перше засідання комітету в січні нову пані посла в Болгарії. Тим більше, така практика обміну думками з новими послами поки працює. Ми мали чудові і фахові розмови з нашими послами Олексієм Макєєвим, Сергієм Кислицею, Оксаною Маркаровою та іншими дипломатами перед їх відправленням в місце акредитації”, – констатує Геращенко. 

“З нетерпінням чекаю обміну думками про Болгарію, міжпарламентську співпрацю, збройну підтримку й інші аспекти з новопризначеною пані послом”, – пише Ірина Геращенко.

Нагадаємо, міністерство закордонних справ України надало офіційний коментар щодо скандалу, який розгорівся після призначення послом у Болгарії сексологині та експертки з діамантів Олесі Ілащук.

Новопризначена пані посол не має жодного дипломатичного досвіду роботи і раніше не працювала на державних посадах. Натомість Олеся Ілащук позиціонує себе як гештальт-психотерапевтку, фахівчиню з сексології та гіпнозу, а також експертку з коштовностей.

На тлі цього скандалу народні депутати від “Європейської Солідарності” почали підготовку змін до закону про дипломатичну службу, аби повернути парламентський контроль щодо кадрових призначень вітчизняних дипломатів.

Дивіться також відео: Посольство Ізраїлю відкрило “Пункт Незламності” в Києві: який вигляд він має

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *