Слово знову за Німеччиною: генсек НАТО прокоментував ідею передати Patriot Україні

Передавати чи ні якісь конкретні системи – вирішувати урядам країн-донорів, наголосив Столтенберг

Передача зенітно-ракетних комплексів Patriot до України – це виключно національне рішення країн-донорів.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції перед зустріччю очільників МЗС країн-членів Альянсу в Бухаресті наступного тижня.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Так він відреагував на пропозицію Польщі надати Києву ці ЗРК для захисту своїх західних кордонів, і відповідно, східних польських рубежів. Він привітав німецьку пропозицію зміцнити протиповітряну оборону Польщі.

Водночас Столтенберг нагадав, що країни-члени Альянсу вже передавали Україні сучасні системи ППО. Він також пообіцяв закликати союзників і надалі посилювати військову підтримку Києва, передусім у захисті неба. Переконує: Альянс не відступить і допоможе Україні перемогти у війні.

“Ми також надали Україні значні системи протиповітряної оборони, зокрема і сучасні засоби. Німеччина надала Україні сучасні системи ППО. Наступного тижня на зустрічі міністрів закордонних справ я закликатиму союзників і далі посилювати підтримку насамперед протиповітряної оборони України. Але конкретні рішення щодо можливостей залишаються національними рішеннями”, – зазначив генсек НАТО.

Нагадаємо, після вибуху ракети на території Польщі, коли загинуло двоє людей, Німеччина запропонувала передати країні комплекси Patriot. Варшава погодилась, але потім запропонувала краще передати їх Україні. На таку зустрічну пропозицію в Берліні відповіли, що для цього необхідне погодження з членами НАТО.

Дивіться також відео: На NASAMS і Patriot русня зреагує, як на HIMARS – істерикою, – речник Повітряних сил ЗСУ

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *