Суперечки через головну ялинку країни: кияни розділилися на два табори – яку позицію займає КМДА (Відео)

Якою може бути ялинка у Києві – вже показали столичні організатори новорічного свята

На Софійській площі щороку ставлять головну ялинку країни. Та чи будуть біля неї зустрічати 2023-й – ще невідомо. У мережі точаться суперечки. Одні переконують: у час війни ялинка недоречна, святкувати варто після перемоги. Інші ж просять не дати росії забрати в нас зимові свята. Одностайної думки нема і в жителів столиці.

“Можливо, так, хотіла би, але без гірлянд для економії світла”, – каже Олена.

“Не треба ялинка. – Чому? – Війна в країні!” – наголошує Роман.

“Багато людей загинуло. Яке свято новорічне, для чого. Чому дідух не поставити, сніп, щоб пом’янути всіх загиблих? У мене онук загинув на війні, нащо ж мені ялинка?” – зауважила Валентина.

“Загиблих завжди будем пам’ятати, але якусь віддушину теж хочеться. Люди потребують якогось морального спокою. Ялинка для країни – це щось не просто так. Життя ж не закінчується. А загиблих завжди будемо пам’ятати”, – переконують Вікторія і Віктор.

“Ну ялинку мають поставити в будь-якому випадку, але не настільки яскраву, як на ескізах, що ми дивилися”, – вважає Анна.

Якою може бути ялинка у Києві – вже показали столичні організатори новорічного свята. У “Фольк Юкрейн” наголосили: це лише один із 4 можливих варіантів. Та втілити в реальність, можливо, не вдасться жоден, каже директор організації Ігор Добруцький. Адже петиція проти встановлення новорічного дерева вже набрала понад необхідну кількість голосів. І її розглядає Київрада.

“Як показує практика, минулого року ми витратили 9 млн і наскільки я читала, то це були кошти меценатів. Я думаю, кошти меценатів ми можемо прийняти, але водночас ми можемо розпорядитися ними по-іншому. Ми ж не говоримо, що в нас не буде ялинки – не буде свята. Свято в нас ніхто не забере”, – пояснює авторка петиції Наталія Попович.

Прикрасити можна інші хвойні красуні, яких у Києві чимало, каже Наталія. Головна ялинка країни – задоволення не з дешевих, переконаний військовослужбовець Андрій Коваленко.

“У столиці на Михайлівській цього року ялинка може бути недоречною. Не з точки зору того, що війна і ми програємо. Ні, ми навпаки перемагаємо. Але ялинка зараз в умовах, коли заклики економити електроенергію – це витратна частина. Так чи інакше незалежно від того, буде вона від генератора працювати чи ні. Буде від генератора – буде освітлення. Друзі, це розхід по паливу. Знову ж, це лягає на бюджет і так далі”, – міркує військовослужбовець

“Плюс, поруч одна з найцінніших спадщин нашої історії, Софія Київська, яку потрібно берегти як зіницю ока. А ялинка наражатиме історичну пам’ятку на небезпеку”, – переконують користувачі соцмереж.

“Ми не боїмося” – на сайті Київради з’явилася й інша петиція – попри все, встановити новорічне дерево.

“Сьогодні не відзначати Різдво та Новий рік – це зробити подарунок терористам. Нам, киянам, українцям, потрібні позитивні емоції. Емоції свята навіть в умовах постійних обстрілів та відключень. Не розміщуйте там нічого, крім ялинки. Не влаштовуйте масових заходів. Але головна ялинка України має бути!” – кажуть українці.

Інну Бондар, авторку петиції, підтримала понад 1000 українців. Зимову красуню у Києві встановити просто необхідно, переконують деякі користувачі соцмереж.

Та головна ялинка країни – зовсім не найголовніше у прийдешніх зимових святах, переконані столичні школярки.

То як вгодити українцям, столична влада ще думає. У КМДА нам відповіли: встановлювати ялинку чи ні, вирішать наприкінці листопада. Однак запевнили: якщо зимова красуня й буде, то за гроші меценатів – кошти з міського бюджету не витрачатимуть. А от зимові свята точно пройдуть без масових гулянок.

“Атмосфера нового року повинна бути. Це традиція, і світло, попри темряву, у прямому і переносному сенсі має бути. Ми розглядаємо це питання, відштовхуючись від правил безпеки”, – сказав Віталій Кличко.

Якщо заглянути в карту укриттів: поруч із Софійською площею немає жодного сховища. Тож на звук сирени до найближчої станції метро доведеться бігти майже кілометр.

Оксана Паращак, Валентин Стрельцов, “5 канал”

Читайте також: Новорічні дерева захаращують смітники: комунальники закликають людей бути свідомими й утилізувати ялинки

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *