Сучасна підготовка до війни: як українські військові вчаться керувати NLAW, Javelin, ПЗРК “Ігла” (Відео)

Поки що у центрі навчають тільки військових Збройних сил України, утім згодом курс хочуть розширити і для цивільних

Українські волонтери, армійці та програмісти об’єдналися і створили інтерактивну мультимедійну систему, яка дає можливість безпечно, ефективно та модерново готувати наших військових до бойових завдань. Усе відповідно до стандартів НАТО. Журналіст “5 каналу” Юрій Пугач перевірив, як працює ця система. 

Марія – співробітниця навчального центру “Strata 22”. Тут навчають орудувати найрізноманітнішим озброєнням ЗСУ. Нині ця тендітна дівчина відточує навички роботи з майже 10-кілограмовим протитанковим комплексом NLAW.

Волонтери з компанії “Страта” разом з українськими військовими створили мультимедійні системи для безпечної та ефективної бойової підготовки.

“Це є реальна зброя. Вона колись використовувалась у бою. Потім її деактивували і нині це макет. У неї є оптичний приціл як у справжньої зброї і всі органи керування, які необхідні, щоб навчитися на ній стріляти”, – каже директор компанії “Strata 22” Ігор Бєлов.

У центрі є два ось таких величезних екрани. Група програмістів-волонтерів створила інтерактивну модель, на якій можна відтворити будь-який сценарій будь-якої воєнної операції. Чи то звільнення Ірпеня чи Маріуполя.

“Ми намагаємося відтворити всі види зброї, які є на озброєнні у Збройних сил України наразі. Ми починали з базового – пістолет і автомат. А це протитанкова зброя. “Джавелін”. Ця труба була у реальному бою. Потім вона потрапляє до нас з фронту. І ми за допомогою от таких відстріляних труб можемо розробляти модуль тренування зброї”, – розповідає директор компанії “Strata 22” Ігор Бєлов.

Крім того, тут можуть навчити керувати і переносним зенітно-ракетним комплексом “Ігла”, яким збивають повітряні цілі, і підствольним гранатометом, і навіть станковим протитанковим гранатометом. І інструктори, які навчають бійців орудувати цією зброєю, кажуть, що такі сучасні методи підготовки дають змогу нашим воїнам отримати перевагу над кількістю ворога і його застарілими засобами ведення бою.

“У класичному варіанті підготовки для набуття більшості з цих навичок потрібно було від 1 до 3 місяців. Сьогодні для цього достатньо 5 днів. Армія починається з бійця. Його підготовка потребує як часових, так і матеріальних інвестицій. І це обладнання оптимізує обидва цих пункти”, – розповів інструктор із бойової підготовки, військовослужбовець ССО.

Поки що у центрі навчають тільки військових Збройних сил України. Для них навчання безплатне. Програма об’єднує бойові настанови Міноборони ЗСУ, стандарти НАТО та військовий досвід найкращих інстрУкторів. Згодом у “Страті-22” планують запроваджувати і платний курс для цивільних.

Юрій Пугач та Ігор Костюк, “5 канал”

Читайте також: Генштаб оприлюднив відео навчання українських військових у Великій Британії

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *