Сучасне ППО вже в дорозі, тепер чекаємо на винищувачі від США – як минув 148 день війни (Відео)

росія планує війну на виснаження, але ще світ бачить, що москва не має потенціалу

HIMARS маємо, сучасне ППО в дорозі, і винищувачі Україна теж отримає. Начальник штабу військово-повітряних сил США Чарльз Браун зауважив, що проти російського ворога незабаром можуть битися нові залізні пташки. І вони будуть не радянського виробництва. Генерал не деталізував, чи будуть це американські винищувачі та бомбардувальники, чи європейські зразки.

Світ розуміє, що росія планує війну на виснаження, але ще світ бачить, що москва не має потенціалу виграти такий формат зіткнення з Україною. Директор ЦРУ Вільям Бернс наголосив, що путін помилився і щодо блискавичної перемоги в лютому, і нині теж помиляється. І кожен кілометр, тимчасово окупований росією на сході, матиме для неї ціну і наслідки. Про це говорять у Пентагоні.

“Суть у тому, що ціна цього дуже висока. А зиски дуже низькі. На сході України точаться жорстокі бої. І якщо відповісти на ваше запитання, чи втрачено Донбас – ні, ще не втрачено. Українці змушують росіян платити за кожен дюйм території, яку вони здобули і де вони ще перебувають”, – сказав голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі.

І відплата минулого дня у статистиці Генштабу. Збройні сили спорядили до труни ще близько сотні окупантів, знищили чотири російські танки, сім бойових броньованих машин, три артилерійські системи, одну реактивну систему залпового вогню та шість одиниць автомобільної техніки. Також підбито сім безпілотників. росія втрачає у війні, але ще не настільки критично, щоби припинити агресію. Про це заявили в Головному управлінні розвідки міноборони. А ще говорили про втрати ворожого залізяччя.

Нині ворог має вдосталь старих крилатих ракет Х-22 і боєкомплектів для радянських реактивних систем залпового вогню. Але так званої “високоточної” зброї від 24 лютого загарбники витратили вже понад половину всіх своїх запасів.

“Щодо високоточного озброєння, ну, як заявляє російська федерація “високоточного” – це системи, ті ж самі “Іскандер”, “Калібр”, крилаті ракети повітряного базування Х-101, Х-555, то за нашими підрахунками на сьогоднішній день використано від 55% до 60% всіх запасів, які були до війни. Ну, ось за 4 місяці, вважаємо”, – наголосив представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький.

У розвідці кажуть, що найбільше ворог використав балістичних “Іскандерів”. Але їх ще вистачає, щоби тероризувати українців. Саме ними, а ще із реактивних “Смерчів”, “Ураганів” та артилерії росіяни обстріляли містечка Донеччини. Загалом під вогнем 13 населених пунктів, повідомляють у Нацполіції. У Бахмуті – окупанти вже вкотре поцілили центральну частину міста і місцевий ринок. Саме тоді, коли люди могли йти на закупи. На околицях містечка вирви від розірваних снарядів. “Іскандери” прилетіли і до Краматорська. Пошкоджені 85 приватних будинків, житлова п’ятиповерхівка, повністю зруйнована місцева школа. Рятувальники знайшли під завалами тіло загиблого. Жертв може бути більше.

“Два вибухи, один, потім другий. Далі не чув, далі стеля на мене падає, всі меблі, все. Як кріт вилізав. Виліз, кричу. Жінка жива, вилізла теж так само. Вилізли на вулицю, дивимося, а тут усе розвалено”, – розповів місцевий житель Євген Гарбач.

Місцевий житель Дмитро ствердив: “Навчався в цій школі, два роки тому, виходить, закінчив школу, і це дуже сумно, що так вийшло. Я навіть до кінця не хотів усвідомлювати, що це наша реальність. Директор цієї школи дуже багато грошей вклав, і душу свою вклав, і ось “русскій мір”, так би мовити.

Щоби й надалі гарантувати “русскому міру” відсутність легкої прогулянки українською землею – щоденно триває навчання наших захисників. На Харківщині військовослужбовці вправляються з озброєнням, яке надали західні партнери.

“Надійшла на озброєння іноземна зброя, як протитанкова, так і в намети. Зараз проводимо навчання наших хлопців, для того щоби вони упевнено, упевнено могли працювати вже на “нулях”, – повідомив військовослужбовець ЗСУ “Батя”.

Військовослужбовець “Андалуз” зазначив: “За допомогою заходу, за допомогою доброї техніки і озброєння нового, я думаю, ми будемо йти попереду, вперед”.

А росія може йти вперед лише з новими недолугими інформаційними недоопераціями. Ворожі хакери зламали трансляцію кількох українських радіостанцій і запустили фейкове звернення, буцімто президент України в реанімації, у тяжкому стані. На Банковій відреагували. Зеленський зауважив, що так добре і міцно як зараз, він ще ніколи не почувався. А ще натякнув на різницю у віці і нагадав про ювілей, до якого восени, можливо, доживе володимир путін.

“Погана новина для вас всіх, хто запускає такі фейки, я не один. Нас таких 40 мільйонів. І при всій повазі до похилого віку, але 44 це не 70. Слава Україні”, – наголосив Зеленський.

Олексій Пасак, “5 канал”

Читайте також: Троє загиблих та багато потерпілих внаслідок удару касетними снарядами по Харкову: що кажуть очевидці трагедії

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *