США воюватимуть без НАТО? Херсон вже скоро, Бєлгородщина у вогні – про 241-й день повномасштабної війни (Відео)

Шмигаль заявив, що масованою ракетною атакою росія хоче спровокувати нову хвилю біженців з України

Окупанти завдали 40 ракетних ударів та запустили 16 ударних дронів іранського виробництва “Shahed-136” протягом цієї доби. 20 крилатих ракет та 11 безпілотників нашим захисникам вдалося знищити. Про це повідомив Генеральний штаб у вечірньому зведенні. Масованою ракетною атакою росія хоче спровокувати нову хвилю біженців з України. Так прокоментував мосований ракетний обстріл радник керівника Офісу Президента. Водночас, США можуть залучити своїх військовослужбовців у війні проти росії. І справа зовсім не у спільній відповіді з НАТО – принаймні, так говорить генерал, ексдиректор ЦРУ із досвідом командування американськими силами в Афганістані. Чи ризикне росія перетнути червоні лінії Заходу? Що говорять бійці, які нині за десяток кілометрів від Херсону? І які наслідки сьогоднішньої ракетної атаки ворога по містам України? Дивіться у хроніці подій 241-го дня великої війни з росією, підготовленою Олексієм Пасаком. 

Півтора мільйона людей залишилися без світла. росія продовжує війну з цивільними. У суботу зранку всі області України, крім окупованого Криму – кілька годин чекали на завершення повітряної тривоги. Загарбники знову цілили крилатими ракетами. 18 смертельних подарунків від ворога – вдалося збити.

Решта ракет – влучили в об’єкти енергетики. Без електропостачання залишилися жителі Хмельницької, Волинської, Черкаської, Рівненської, Кіровоградської, Миколаївської та Одеської областей. В “Укренерго” наголосили – наслідки цих атак можуть сягнути або й перевищити ракетний терор 10-12-го жовтня. А у київській міській адміністрації кажуть, що через обстріли – вже взимку жителі столиці можуть опинитися без тепла – на кілька днів чи навіть тижнів.

“Будемо гріться, ми, тим більше, були в окупації. Сиділи тоже тоді було холодно. Ще й у підвалі. Не в квартирі. Скажімо так – не сильно приємно, але що ж поробиш. Будемо терпіти”, – розповів мешканець Бородянки Андрій Підобід.

Краще зима без тепла, ніж літо з російськими чоботами в помешканні. Сама росія, вочевидь, іще не усвідомлює власної поразки. А Путін досі не готовий до дипломатичного вирішення і не налаштований припиняти агресії в Україні. Про це говорить держсекретар США.

“Останніми днями ми стали свідками широкомасштабних ударів москви по цивільній інфраструктурі в Україні, багато з яких завдано за допомогою іранських безпілотників. Ці удари мають чітку мету – змусити українців страждати. І шкода, яку вони завдають, ускладнить людям опалення своїх домівок, пошук питної води, доступ до електроенергії, потрібної для роботи всього: від магазинів до лікарень і громадського транспорту. Президент Путін вважає, що ці напади якимось чином зламають волю українців. Натомість він лише посилює їхню рішучість захистити свою країну. москва може загасити світло в Україні, але вона не згасить українського духу”, – заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Коли якась країна починає війну на винищення власного сусіда – не треба дивуватися, що вибухи та пожежі дедалі частіше траплятимуться на її ж території. У російському Шебекіно, що в Бєлгородській області – менше, ніж за 10 кілометрів до українського кордону – чомусь спалахнула пожежа. І знову було чути бавовну – чи по місцевому – “хлопкі”. У помешканнях бєлгородців зникли світло та вода.

Але ж ЗСУ навіть іще не починали. І навіть без участі тих легендарно жахливих військ НАТО, про які так люблять міркувати російські пропагандисти. Хоча, як розповів французьким ЗМІ Девід Петреус, ексдиректор американського ЦРУ і колишній командувач американським військом в Афганістані – США можуть безпосередньо стати на бік України у війні проти росії. Але не у складі Альянсу, а як багатонаціональний контингент. І поки Кремль іще не перетнув “червоні лінії” Заходу – сили НАТО вже готові до протистояння з ворогом. Навчання Альянсу під назвами “Залізний вовк” та “Пума” розпочалися неподалік кордонів України і Білорусі – у Литві та Польщі.

Але російські окупанти вже готові тікати і без військ НАТО. Після оголошення так званої “добровільної” евакуації із селищ на правобережжі Херсощини – тепер гауляйтери вже волають про напружену ситуацію на фронті – і наказують усім жителям негайно залишити сам Херсон. Про втечу ворога говорять і наші захисники.

“Херсонщину здають вони. Відводять техніку важку. Вже чути, що так, що це”, – розповів один з військовослужбовців.

Українські захисники, які нині вже міцно закріпилися на північ від Херсону – говорять, що готові до подальшого просування. Але і ворог теж не ховає зброї. Важкі калібри і ракетні удари з боку загарбника не припиняються. Утім, “непрості рішення”, про які твердять російські командувачі – тому й непрості, адже на будь-яку атаку окупантів – ЗСУ дають і даватимуть гідну відповідь.

“Щільність артилерійських обстрілів і ракетних доволі висока, ми не розслабляємося. Але це частина нашої роботи, на яку ми добровільно пішли”, – наголошує військовослужбовець ЗСУ “Варвар”.

“Противник пробував провести розвідку боєм, і у нього нічого не вийшло. Я думаю, що ніхто так не хоче швидшого закінчення війни, як військовослужбовці Збройних сил України. Тому що ми залишили рідні будинки, сім’ї і стали на захист Батьківщини. І нам не важливо хто проти нас буде стояти”, – каже військовослужбовець ЗСУ “Фугас”.

Олексій Пасак, “5 канал”

Як повідомляв 5.ua, російські окупанти вночі завдали ракетного удару по Миколаєву. 

Нагадаємо, силами та засобами протиповітряної оборони Повітряного командування “Південь” Повітряних Сил на Миколаївщині знищено одинадцять ворожих дронів, ще три “Shahed-136” збито іншими підрозділами Сил оборони.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *