США тиснуть на Швейцарію, щоб та віддала заморожені російські кошти на відбудову України – ЗМІ

Тиск у цьому питанні не припиняє і Східна Європа

Влада Сполучених Штатів тисне на Швейцарію, щоб та за рахунок заморожених там російських коштів компенсувала Україні збитки, завдані росією. Про це пише “НВ” з посиланням на Neue Zürcher Zeitung.

Йдеться про майже $8 млрд та 15 об’єктів нерухомості.

Журналісти кажуть, що для Швейцарії конфіскація коштів інших країн або приватних осіб, які в неї зберігаються, – справа “делікатна”.

Як зазначається з посиланням на джерела в кількох відомствах, ця тема порушується й під час неформальних контактів, а тиск на Швейцарію з боку США і держав Східної Європи лише зростатиме.

Польський прем’єр Матеуш Моравецький наполягає, що гроші кремлівського режиму та російських олігархів слід вкласти у відновлення України.

За оцінками асоціації банкірів, росія зберігає у Швейцарії близько $200 млрд, більшість коштів належить людям, на яких не поширюються міжнародні санкції.

Процес конфіскації є не лише чутливим політично, а й складним юридично.

На тлі міжнародної дискусії щодо долі російських грошей швейцарський уряд вирішив створити робочу групу для роботи над цим питанням.

Як зазначається, Сенат США вже підтримав законопроєкт, що дозволяє за певних умов використовувати заблоковані кошти рф для України.

“Сподіваюся, що наші європейські партнери наслідуватимуть наш приклад”, – зазначив представник Демократичної партії Том Маліновський.

Читайте також: Спецсуд для розслідування злочинів та конфіскація заморожених активів для України – фон дер Ляєн озвучила пропозиції ЄС щодо рф

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою: Ракети Brimstone 2. Світло у Херсоні. Обшуки в упц мп | 277 день | Час новин: підсумки – 27.11.2022

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *