Танк покинув п’єдестал: як у Дніпрі прибирали символи радянського минулого – сюжет (Відео)

На черзі демонтаж монумента російському вченому Михайлу Ломоносову

Танк Т-34 покинув п’єдестал. У Дніпрі продовжують демонтувати пам’ятки, встановлені за радянських часів. Цього разу прибрали пам’ятник герою радянського союзу, генерал-лейтенанту Юхиму Пушкіну. Цікаво, що його справжнє прізвище Чушкін. Також прибрали й пам’ятник герою СРСР Олександру Матросову.

Танк обережно підіймають на кроквах. Його вага – 100 тонн. Це найважчий пам’ятник серед тих, які зараз декомунізують у Дніпрі. За демонтажем зібралися спостерігати містяни.

“Ми тут зібралися і споглядаємо за тим, як здихаємося від русні. В Україні зараз відбувається історичний момент. За останні 400 років росіяни українцям нічого доброго не принесли”, – зазначив житель Дніпра Ельдар.

Жителька Дніпра Ганна переконана: “Треба встановлювати нашу українську історію. І прийшов час прибирати оці радянські наші пам’ятки”.

Цей танк Т-34 заїхав на постамент самотужки в 1967 році на заміну попереднику Т-70, який встановили на честь радянського генерал-лейтенанта Юхима Пушкіна. Це був перший повоєнний монумент у Дніпрі.

“У будь-якому разі цей пам’ятник був би демонтований, тому що на цьому місці в нас запроєктовані пішохідні виходи для будівництва метрополітену, станція метро “Музейна”. Він перебуватиме на одному з комунальних підприємств під відповідальне зберігання”, – наголосив заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко.

Могила ж самого генерал-лейтенанта, який загинув у 1944 році, розташована серед інших майже 80 поховань 1917-1957 років на Соборній площі Дніпра. Це теж символ радянського минулого, який, згідно з рішенням міськради, треба прибрати. Але є обставини.

“Їх там не має бути. Але процедура ексгумації, перенесення, вона довга, і треба думати, куди їх переносити. Це не все так просто! Це не просто один монумент взяти й демонтувати. Це складна процедура, це вона буде наступного року, бо частина ексгуматорів, які займаються цим і мають на це дозволи, вони зараз беруть участь у війні, бо вони потрібні там, шукають двохсотих і таке інше”, – підсумувала начальниця Управління з питань охорони культурної спадщини Дніпропетровської міськради Надія Лиштва.

Також Дніпро позбавився пам’ятника герою СРСР Олександру Матросову. Він був висічений із граніту, важив близько 25 тонн. Усі радянські пам’ятники, які демонтують у Дніпрі, зберігатися на одному з комунальних підприємств. На черзі демонтаж монумента російському вченому Михайлу Ломоносову.

Юлія Вєжан, Олександр Пронський, Дніпро “5 канал”

Читайте також: В Одесі демонтують пам’ятник засновникам міста, на якому серед фігур – постать російської імператриці Катерини ІІ

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: Булгаков і Катерина II – що робити? ІГОР КОЗЛОВСЬКИЙ | Є СЕНС

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *