Теплий час та зарядка мобільних: у Києві облаштовують пункти обігріву – сюжет (Відео)

Працівники закладу запевняють: у змозі швидко нагодувати велику кількість людей

Зігрітися і бути в безпеці – у Києві вже визначили місця, де розташують більше п’яти сотень пунктів обігріву. Загалом їх у столиці має бути з тисячу, поки що облаштували не всі, але робота триває. Головне – встигнути до зими. А вона, як прогнозують, буде складною через постійні обстріли росією енергетичних об’єктів. Журналістка Лідія Середюк побувала у вже підготовленому пункті обігріву столиці. Чим обладнаний – дивіться у сюжеті “5 каналу”.

Зігрітися, випити води і зарядити свій мобільний телефон – все це можна буде зробити у пункті обігріву. Ось так виглядає один із них, він уже повністю облаштований на випадок відсутності світла, тепла і газу.

Це приміщення у випадку надзвичайної ситуації перетворюється на прихисток для містян. Сюди, за планом, пускатимуть мешканців із прилеглих будинків.

“У середньому у кожному районі буде підготовлено по 100 таких пунктів обігріву. Будуть створюватися при соціальних об’єктах. чому соціальних об’єктах? Тому що вони будуть останні в нашому місті, які будуть відключені від теплоенергопостачання”, – розповів директор департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук.

А якщо воно зникне навіть тут – про запас генератори і мають з’явитися обігрівачі. Зігрітися можна буде ще й теплими ковдрами та пледами. Або гарячими напоями.

“Завжди буде кип’яток для того, щоб люди могли собі взяти, завжди буде температура підготовлена, щоб можна було зробити чай-каву”, – каже директорка такого закладу Катерина.

Де її можна зробити, підкажуть працівники, які чергуватимуть біля входу. Вони і скеровуватимуть людей – де і яку допомогу надають.

“Відповідно до потреби людини – куди вона може рухатися. Якщо це їдальня – ми можемо з вами пройти і подивитися”, – каже директорка департаменту освіти та науки КМДА Олена Фіданян.

Із кухні вже смачно пахне їжею і є підготовлені ємності, де вона не охолоне. Працівники закладу запевняють: у змозі швидко нагодувати велику кількість людей.

“Наприклад, за 15 хвилин вже можуть бути гарячі макарони. Якщо є потреба попрати та висушити одяг, це теж можна зробити мобільно. Далі там харчоблок, маємо ще одну пральню резервну для того, щоби вчасно надати людям необхідну допомогу”, – пояснює директорка закладу Катерина.

А ще – психологічну та медичну. Є ліки у медпункті, але за потреби у цьому приміщенні чергуватимуть лікарі.

“Є окрема кімната для надання медичної допомоги”, – розповів директор департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук.

Організують і муніципальну охорону, яка стежитиме за порядком. А повітряну тривогу можна буде перечекати в укритті. Його наявність є умовою для облаштування пункту обігріву.

Ці кілька підвальних приміщень вміщують зо шість сотень людей, запевняють керівники закладу. Вода і харчі, щоби пересидіти повітряну тривогу – є. А малеча ще й зможе читати, малювати та грати в ігри.

А щоб телефони були зарядженими і без електропостачання, підготували павербенки.

І навіть інструмент, аби розчистити завали чи відчинити двері, якщо ті будуть заблоковані.

Такі пункти обігріву готують саме на зиму і використовуватимуть їх лише в екстрених випадках: якщо обстріли у Києві посиляться і зникне надовго тепло.

“Такі пункти вводитимуться в дію, якщо у нас буде загроза або виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної з енергетичним колапсом”, – каже директор департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук.

А його росіяни нам і прагнуть влаштувати, систематично обстрілюючи енергетичну інфраструктуру. До можливих сценаріїв цієї зими у Києві ще готуються. І облаштовують тисячу таких центрів обігріву.

Лідія Середюк та Ганка Кудрявцева, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, у разі надзвичайної ситуації в Києві можуть розгорнути до 1000 пунктів обігріву.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *