Тут лікують переселенців та постраждалих від війни: у Львові шукають донорів крові – сюжет (Відео)

По медичну допомогу сюди звертаються не лише жителі міста

Донорів крові розшукують у Львові. Медики просять небайдужих зголоситися і поділитися своєю кров’ю, щоб урятувати життя інших. Найбільше крові потребують медзаклади, де нині приймають постраждалих від війни людей. Якої крові потрібно найбільше, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

В Олени Янушкевич – тяжке захворювання селезінки. Вранці 65-річній жінці зробили операцію, знадобилося переливання крові.

“Погано почувалася, в загальному було дуже зле і було обов’язково переливання, тому що без нього я би навіть не встала. Стільки разів для мене здавали кров і вливали, і лише після того мені зробили операцію”, – каже пацієнтка лікарні Олена Янушкевич.

Пацієнтів, які потребують переливання крові чи її компонентів, щодня десятки, кажуть лікарі. Найбільше її потребують у хірургічних відділеннях та реанімації.

“Наше відділення має значні потреби в донорської крові, бо є низка пацієнтів з анемією, які потребують переливання крові до операції та після операції. Потреба крові значно збільшилися у зв’язку з тяжкими травмами. Пацієнти поступають травмовані, в них є часті крововтрати, і тому їм потрібна гемотрансфузія. Це різного виду осколкові поранення, мінно-вибухові травми”, – зауважив хірург Першого територіального медичного об’єднання Сергій Брошко.

Це одна з найбільших лікарень Львова. По медичну допомогу сюди звертаються не лише жителі міста. Тут лікують переселенців та постраждалих від війни.

“Потреба в компонентах крові зараз зросла вдвічі. Стараємося, щоб були запаси на одному рівні, але ми йдемо як по лезу бритви, щоб було достатньо компонентів крові для медичних підрозділів лікарні. 1+, 1-, 2- і 3-“, – розповів завідувач відділення трансфузіології Першого територіального медичного об’єднання Юрій Кобецький.

Для пацієнтів з уламковими пораненнями в лікарні почали виробляти цільну кров.

“Це такий компонент крові, який містить тромбоцити, плазму і еритроцити. Ми заготовляємо методом консервації у спеціальному розчині, і воно є дуже ефективним при вибухових травмах, при кровотечах”, – додав Юрій Кобецький.

Охочих поділитися своєю кров’ю чимало. Але не всі можуть бути донорами. Донору визначається група крові, ми робимо аналіз на гемоглобін та гематокрит і на цьому етапі ми можемо багато донорів відсіяти.

Львів’янка Надія прийшла здати кров разом із чоловіком.

“Хочеться допомогти нашим пораненим людям, яких сюди привезли, я зареєструвалася в програмі, прийшло мені сповіщення, і от я прийшла, тим паче, що побачила, що нашої групи найбільш потрібно”, – підсумувала жителька Львова Надія Міклош.

Медики закликають поділитися кров’ю з іншими. Це безпечно, корисно та врятує життя іншій людині.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, “5 канал”

Читайте також: Людей прийшло настільки багато, що довелося розвертати: як в Україні відзначають День донора

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *