Тільки що “прилетіло”, місяці життя у підвалі, лишився страх і відчай: життя в Авдіївці – репортаж з передової (Відео)

Місцеві мешканці кажуть, що попри життя у підвалах не хочуть їхати з міста

Порожні вулиці, запах пороху і чорні вікна будинків – такий апокаліптичний ландшафт побачила знімальна група п’ятого в Авдіївці. Разом із капеланами завітали до укриттів, де люди ховаються вже більш як пів року. Більше у сюжеті журналіста “5 каналу” Назар Войтенков.

Прильоти Авдіївка чує щодня десятками. Місто нагадує нетрі, де зрідка з’являються люди. Довкола дим від вогнищ, які мешканці розпалюють на вулиці, адже у місті вже давно немає світла, газу та водопостачання. Життя тут більше нагадує виживання. Місцеві переховуються у підвалах уже не перший місяць.

“От якби нам ще сюди дровець та вугілля дали – да зима ж іще буде. Якби що-небудь, хлопци, будь ласка. Воно ж – білі мухи скоро залетять. Ми ж не вимагаємо”, – каже мешканка Авдіївки Надія.

Вона та Олександра перебувають у підвалі більше 4-х місяців. Олександра за весь цей час на вулицю навіть не виходила, каже, має проблеми з ногами. Попри те, що в укритті жінка не бачить світла, з Авдіївки їхати не планує: тут, каже, рідна земля, а також похована дочка.

“Куда я поїду? От поясніть – куди я поїду? Я приїхала – ну сьогодні дали мені поїсти, завтра дали поїсти. По-друге, у мене пенсія три з половиною тисячі – я можу куда-то їхать, розкажіть. По-третє, у мене тут дитина похоронена. Я можу дитину бросить і поїхати?” – каже мешканка Авдіївки Олександра.

Не полишають підвалів також у сусідньому укритті. Аби розрадити себе, наводять лад, облаштовують прихисток так, щоб він нагадував дім.

“Тому, що цілий день сидіти – ну люди не в силах. Нерви не витримують. Коли людина чим зайнята, а особливо як у нас зараз жінки, ось дивіться – ви зайшли, а підлога помита, порядок навели. Час минає – вони відволікаються від цього всього”, – розповідає мешканець Авдіївки Анатолій Лазаренко.

“Хочеться вірити, але щось один відчай лишився: страх і відчай.  Війна – це страшно, що я можу сказати. Цього не побажаєш нікому. Тож, страшно”, – каже одна з мешканок міста.

“У нас все потрохи. Живем. І жити будемо – куди нам діватися”, – резюмує мешканець Авдіївки Анатолій Лазаренко.

З Донецької області: Назар Войтенков, Олексій Іванченков, “5 канал”

Читайте також: “Це ж не життя”: про реалії прифронтового міста-привида Красногорівки – сюжет

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *