Україна закликала ЄС, НАТО та G7 посилити тиск на росію через псевдорефендуми – заява МЗС

Україна закликає істотно збільшити військову підтримку України, зокрема надати танки, бойові літаки та далекобійну артилерію

Протягом 23-27 вересня росія вирішила організувати на території чотирьох тимчасово окупованих областей України так звані референдуми. В МЗС України вчергове відреагували на це та закликали держави та міжнародні організації засудити незаконні дії кремля. Про це йдеться в офіційній заяві, опублікованій на сайті МЗС України.

Ні в кого не викликає сумнівів “законність” цих псевдореферендумів, які були проведені з усіма можливими порушеннями міжнародного законодавства та під дулами автоматів росіян. Цей “театр” є черговим злочином росії в ході її агресії проти України. 

рф провела так звані референдуми за приєднання до складу країни-терористки на території чотирьох областей:

  • Херсонської,
  • Запорізької,
  • Луганської,
  • Донецької.

“Очікувано, кремль заявив, що українці, яких росія бомбить не один місяць, яких вона катує та погрожує мобілізацією, “проголосували” за приєднання ледь не у 100%. Звісно, результати псевдореферендуму не матимуть жодних наслідків для адміністративно-територіального устрою та міжнародно визнаних кордонів України”, – йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства.

Як зазначили в МЗС, примус українців до заповнення папірців-бланків грубо порушує Конституцію й закони нашої держави, норми міжнародного права та міжнародні зобов’язання росії та не має нічого спільного з волевиявленням.

“Як і у випадку з українським Кримом, Луганська, Донецька, Запорізька та Херсонська області залишаються суверенними територіями України. Україна має повне право на відновлення своєї територіальної цілісності військовими та дипломатичними методами, продовжить визволяти тимчасово окуповані території”, – наголосили в МЗС України.

У диппредставництві також опублікували заклик до міжнародної спільноти. 

“росія вчергове продемонструвала зневагу до міжнародного права та до всіх, хто закликав до дипломатії. Її фіктивний референдум – лише підтвердження, що всі її сигнали про готовність до переговорів не більше, ніж операція прикриття для збройної агресії та спроб утриматися на тимчасово окупованих територіях”, – йдеться у повідомленні. 

Тож Україна розраховує, наголошують у МЗС, що міжнародна спільнота зробить висновки щодо справжніх намірів країни-агресорки та збільшить підтримку України у протидії військовій агресії.

“Україна закликає всі держави та міжнародні організації негайно засудити незаконні дії кремля на тимчасово окупованих територіях України та посилити ізоляцію росії”, – наголосили в МЗС.

У міністерстві наголошують, що відповіддю на безчинства росії має бути підвищений тиск на державу-агресора, включно з новими жорсткими санкціями проти неї. Також у дипвідомстві закликали ЄС, НАТО та G7 істотно збільшити військову підтримку України, зокрема надати:

  • танки,
  • бойові літаки,
  • бронемашини,
  • далекобійну артилерію,
  • засоби протиповітряної та протиракетної оборони.

“Ми закликаємо партнерів продемонструвати росії, що єдиною реакцією на спроби анексії, шантаж та ультиматуми буде збільшення підтримки України задля перемоги нашої держави над агресором”, – підсумували в міністерстві.

[social type=”telegram” url=”https://t.me/news_5ua/22630″]

Нагадаємо, 27 вересня рф завершила квазіреферендуми на окупованих територіях України – й оголосила “результати”. Жодні “референдуми” росіян нічого не змінять для Києва, заявив Зеленський. Також стало відомо, що Україна скликала Радбез ООН. Радбез ООН жорстко відреагував на влаштовані рф псевдореферендуми в Україні.

Читайте також: Тонкий натяк рашистам: Зеленський призначив начальницю військової адміністрації в Херсоні

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *