Український паспорт – лише після іспитів: Верховна Рада ухвалила новий закон за основу – подробиці (Відео)

У новому законопроєкті військовослужбовці ЗСУ, які не мають українського паспорта, зможуть його отримати без складання іспитів

Хочеш громадянство – вчи українську мову, історію та основи Конституції. Верховна Рада зробила перший крок до втілення в життя нових правил для тих, хто хоче отримати український паспорт. Із нового – більше іспитів для претендентів, але спрощена процедура, зокрема, для військовослужбовців ЗСУ. Подробиці знає журналістка “5 каналу” Лідія Середюк. 

Український паспорт – лише після іспитів. Урядовці пропонують надавати громадянство України тільки після перевірки знання Конституції, історії України та рівня володіння державною мовою. І цей законопроєкт за основу вже ухвалила Верховна Рада.

З нового – екзамени з історії України та Конституції. А от іспит з української при отриманні громадянства складали і раніше. Рівень знань визначає Національна комісія зі стандартів державної мови.

“Цей параметр визначений статтею 7 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Відповідно до цієї статті, обов’язок володіти державною мовою для набуття громадянства чітко прописаний”, – пояснює мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

У новому законопроєкті військовослужбовці ЗСУ, які не мають українського паспорта, зможуть його отримати без складання іспитів, але пройти перевірку знань мусять упродовж двох років. Це стосується і тих людей, які отримали державну нагороду чи мають посвідку на тимчасове проживання в Україні.

“Для таких людей теж є обов’язковим здати і по українській мові, і по історії і Конституції України, але ми надаємо їм два роки для того, щоб вони підготувалися. Якщо після дворічного терміну вони не складають іспит, вони просто автоматично втратять громадянство”, – розповіла народна депутатка “Слуги народу” Євгенія Кравчук.

У Жасулана Дуйсембина поки що казахстанський паспорт. Із ним пішов служити до українського війська і торік підписав контракт із ЗСУ. Колишній морський піхотинець із Казахстану ще до початку широкомасштабного вторгнення захищав Україну на передовій, а паралельно намагався стати українським громадянином.

“За першої можливості я їздив по різних міграційних центрах. Це було і в західній Україні, і в Києві, і в Запоріжжі. Результату не було ніякого. Більш як пів року я на службі був, усе одно ходив. Там витяги з наказу, що казахстанські документи вибухнули у Волновасі, я залишився без закордонного паспорту”, – розповів громадянин Казахстану, претендент на українське громадянство Жасулан Дуйсембин.

Отримати український, як виявилося, той іще квест. Але бюрократична тяганина не зупинила чоловіка. Той, зі сподіванням бодай якось пришвидшити процес, записував звернення до президента України.

“Увесь цей час я намагався отримати громадянство, тому що в Казахстані на мене чекає кримінальне переслідування. І зараз ці люди намагаються мене дістати, тому що мені світить мінімум 9 років тюрми за мій вибір, за боротьбу, за справедливість, за свободу”, – скаржиться громадянин Казахстану, претендент на українське громадянство Жасулан Дуйсембин.

Стосовно іноземців, яких переслідують на їхній Батьківщині, президент може ухвалити рішення особисто, кажуть у парламентській опозиції.

“Є ще такий механізм, як повноваження президента в цьому питанні, і я думаю, що особливо в таких випадках він повинен приймати рішення. На жаль, наших, скажімо, друзів, дійсно друзів, які взяли зброю і дійсно захищали Україну, але їх депортували”, – розповів нардеп “Європейської Солідарності” Ахтем Чийгоз.

Нові правила стосуватимуться лише тих, хто подасть документи на громадянство уже після того, як закон стане чинним. Коли Жасулан подавав заявку, то, крім необхідних документів, достатньо було знати українську мову. Утім, якби іспитів було більше – це для нього не перешкода.

“Людина, яка хоче отримати громадянство, для неї це не питання. Я зараз почав вчити трохи історію України”, – каже претендент на українське громадянство Жасулан Дуйсембин.

“Збільшення вимог до громадянства посилить статус громадянина Україна в цілому світі, тому я сподіваюся, що цей документ буде ухвалений вже цього року”, – наголошує мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

У другому читанні парламентарі голосуватимуть за цей законопроєкт, найімовірніше, у листопаді. Депутати кажуть: суперечок під куполом щодо нього не було, тому голоси мають назбирати.

Лідія Середюк, Микола Довгий, “5 канал”

Нагадаємо, парламент підтримав законопроєкт про іспити для отримання громадянства України

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *