Українці вшановують пам’ять жертв Голодоморів

Сьогодні День пам’яті жертв Голодоморів, які українці пережили в ХХ сторіччі: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабніший голод припав на 1932-1933 роки, його ще називають геноцидом українського народу.

Згадують жертв Голодоморів щороку у четверту суботу листопада відповідно до указів президента 1998 та 2007 років.

Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі. Терор, що діяв протягом 22 місяців в Україні – свідома і цілеспрямована політика сталінського уряду, стратегія і тактика якої виконували починаючи з 1928 року. 

Ця карально-репресивна "акція" спрямовувалась на впокорення українського селянства, знищення самостійних селянських господарств – соціально-економічних підвалин української нації.

"Українці пройшли через дуже страшні речі. І попри все зберегли здатність не підкорюватися та свою волелюбність. Колись нас хотіли знищити голодом, тепер – темрявою та холодом. Нас не зламати. Наш вогонь не згасне. Ми знову переможемо смерть", – написав президент України Володимир Зеленський.

У 2016 році Голодомор геноцидом визнавали 72% українців. А у 2022 – визнають геноцидом 93% українців.  
23 листопада Армія українських громад повідомила, що у 60 містах світу 26 листопада відбудуться мітинги до Дня пам’яті жертв Голодомору, головна мета яких – визнання Голодомору 1932-33 рр. та дій РФ під час повномасштабної війни геноцидом українців.
Також про засудження Голодомору в 1932-1933 роках проголосували сьогодні на спільному засіданні за Декларацію румунського парламенту румунські депутати та сенатори. 
24 листопада верхня палата парламенту Ірландії визнала Голодомор геноцидом українського народу.  
Німецькі депутати домовилися наступного тижня ухвалити важливу резолюцію щодо Голодомору. 

Стежте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb

https://espreso.tv/ukraintsi-vshanovuyut-pamyat-zhertv-golodomoriv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *