Уламок проломив череп, 9 днів був у комі: як вдалося вижити 12-річному Стасу із Харківщини – сюжет (Відео)

Хлопця оперували львівські лікарі разом з американськими колегами

Історію порятунку 12-річного хлопчика з Харківщини медики називають дивом. Стас Лях вижив після такого, як уламок від ворожого снаряда проломив йому череп. У голові утворився утвір розміром 8 сантиметрів. Це сталося в червні під час артобстрілу селища Грушеваха. До теперішнього часу Стас пережив кілька надскладних операцій на головному мозку, 9 днів був у комі. За його життя боролися медики з Харкова, Львова та Каліфорнії і не давали ніяких прогнозів. Як почувається хлопчик нині – дізнавалася Марта Шикула.  

У червні вороги накрили вогнем село Грушеваха на Харківщині. Один із снарядів влучив у будинок родини Ляхів.

“Папа до нього підбіг і схопив, щоб винести, і він не встиг його винести, тому що снаряд прям прилетів в дах будинку, вибухнув. Оце болванка якраз йому в кімнату прилетіла. Тобто малий папі з рук випадає, це все б’ється по них, залізною, така штука під снаряда, йому по голові”, – розповіла сестра Стаса Оксана Плаксій.

Уламок снаряду проломив Стасу череп – рана в ділянці лобової кістки була 8 сантиметрів. До Харківської лікарні хлопчика ледь довезли. Там зробили операцію на головному мозку.

“9 днів у комі. Потім з коми вийшов, спочатку не впізнавав, а тоді доця приїхала помагати, насправді його розтормашувать. Казала: ти мене пам’ятаєш? Да, пам’ятаю”, – розповідають батьки Стаса Анатолій та Лідія Ляхи.

Чи виживе Стас після поранення – медики не прогнозували.

“А якщо виживе, то залишиться повним інвалідом. Не факт, що взагалі він буде ходити, що буде балакати, а потом, коли він уже прийшов до тями, йому десь там натискали, що в нього ручки ніжки сіпаються, тобто нервові закінчення працюють, вже хоч якась надія була”, – каже сестра Стаса Оксана Плаксій.

У Харківській лікарні Стасу видалили уламки з голови. Ще одну складну операцію на черепі зробили вже у Львові. Разом з американськими колегами львівські лікарі встановили на рану спеціальну пластину.

“Одне з основних – це був косметичний дефект, тому що там, де нема кістки, там просто була яма, яка утворилася. І відповідно, захисний ефект, щоб захистити мозок від зовнішніх якихось чинників. Пластину нам виготовили в Сполучених Штатах, наш товариш колега нейрохірург Майкл з Каліфорнії нам її привіз”, – розповів лікар-нейрохірург лікарні Св. Миколая Тарас Вишенський.

Понад 4 місяці Стас жив по лікарнях, і нарешті дочекався виписки. З медзакладу хлопець виходить сам, до нього потроху повертається пам’ять. Лікарі сподіваються, скоро Стас зможе відновити навчання у школі.

Згодом на Стаса ще чекають операції, але косметичні – на обличчі.

Марта Шикула , Євген Радіон, Львів, “5 канал”

Читайте також: З операційної не виходили по 14 годин: як пластичні хірурги зі США оперували українських військових

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *