Унаслідок війни й економічної кризи українські банки втратять щонайменше 20% кредитних доходів, – НБУ

Про це під час брифінгу в Медіацентрі розповів член Ради НБУ Василь Фурман.

"За оцінками НБУ, банки втратять мінімум 20% кредитного портфеля внаслідок війни та економічної кризи. Частка бездіяльних кредитів у банківському секторі станом на 1 листопада становить 35,5% порівняно з 1 березня. Обсяг бездіяльних кредитів за березень-жовтень зріс на 112 млрд грн", – сказав Фурман.

Тобто внаслідок бездіяльних кредитів, які надав банк на певний період для одержання доходів з відсотків, установи можуть постраждати приблизно на 20%. Проте, член Ради НБУ наголосив, що банки залишаються операційно прибутковими попри воєнні дії в країні.

"Якщо ми подивимося на фінансовий результат банківської системи, платоспроможні банки отримали 11 млрд грн чистого прибутку за січень-жовтень 2022 року порівняно з 77 млрд за січень-жовтень 2021 року. З початку року банки сформували резерви в обсязі 107 млрд грн. Операційно банки є прибутковими", – додав член Ради НБУ.

Читайте також: Ціни на пальне сьогодні: скільки коштує бензин, газ і дизель

Фурман наполягає, що банківська система готова до будь-яких викликів.

У середині грудня третина врожаю кукурудзи в Україні все ще стоїть на полях, зокрема через перебої з електропостачанням, які стали наслідком російських обстрілів.  

Стежте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb

https://espreso.tv/unaslidok-viyni-y-ekonomichnoi-krizi-ukrainski-banki-vtratyat-shchonaymenshe-20-kreditnikh-dokhodiv-nbu

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *