“Уся магія медицини відбувається тут”: як лікарі рятують захисників у стабілізаційному пункті на Донеччині (Відео)

Командир медичної роти розповів, що поранення щоразу нові і важко передбачити, з якими ушкодженнями потрапить боєць

Краплі крові на ношах. Це сліди від поранення, отриманого на лінії фронту. Звідти у разі легких ушкоджень бійців доправляють до лазарету, однак серйозні травми потребують хірургічного втручання.

Одна з міських лікарень Донеччини. Близько п’яти кілометрів від неї – нульові позиції. Раніше добре обладнаний медичний заклад – сьогодні стабілізаційний пункт для військових. Щодень лікарі перев’язують і оперують наших оборонців, і, часом, кількох одразу.

“Це відділення, куди ми забираємо найважчих. З найважчими травмами, з найважчими пораненнями – все забираємо сюди і працюємо. Буває так що працюємо не в один, а в два-три столи зразу. Ну і вся магія медицини, власне, відбувається тут”, – показує командир медичної роти 5-го штурмового полку Денис “Осьмак”.

Командир медичної роти розповів, що поранення щоразу нові і важко передбачити, з якими ушкодженнями потрапить боєць. Одначе спільне одне – усі вони мінно-вибухові. Хірург, який проводить операції, каже, що найчастіше уламки вражають кінцівки, ділянки тазу, грудної клітки, прибувають сюди і з черепно-мозковими травмами.

“Постійно ворог іде в атаку. Але, не зважаючи на те, що вони зазнають колосальні втрати – так само втрати є і серед наших бійців. Привозять інколи з-під дощу: мокрими, в глині, в болоті з позицій. З переохолодженням і з тяжкими пораненнями. Є можливість, розрізавши одяг, надати їм першу допомогу, зупинити кровотечу, мобілізувати переломи, каталізувати вену, адекватно повноцінно знеболити, щоб вони не мучилися. І вже в такому стабілізованому стані вони відправляються в тил”, – розповідає хірург Костянтин Василькевич.

Костянтин каже: для нього війна почалася ще під час Революції Гідності. Чоловік надавав допомогу беззбройним майданівцям, у яких влучили кулі беркутівців. А коли відбулося повномасштабне вторгнення росії, рушив лікарем медпункту у складі добровольчого батальйону “Азов”.

“І вже 13 червня ми визволяли Маріуполь. От. Тому мені випала висока честь стати першим лікарем “Азову”, – каже лікар.

Сьогодні Маріуполь тимчасово окупований москолотою, а на Донеччині театр запеклих бойових дій. Лікар стверджує, що потік щоразу залежить від інтенсивності боїв на лінії розмежування. Зокрема, у Бахмуті, де нині росіяни намагаються без успіху штурмувати позиції наших військових. Захисники проявляють мужність навіть під час операції.

“Коли боєць каже: “Я не піду в шпиталь, я хочу вернутися на позиції. Ми їх будем бити!” – заспокоюємо і кажемо, що ні-ні, друже, їдь підлікуйся і тоді повернешся в стрій і ще будеш їх бити. Все буде добре! От це найбільше надихає – це мотивованість наших бійців і їхня здатність розуміти ту необхідність того, що вони роблять. І тому ця жертвенність. Оця самовіддача, я думаю, мусить нас привести і приведе до перемоги в будь-якому варіанті – ми не маємо права програти цю війну”, – наголошує хірург.

Окрім обстрілів, великою проблемою є відімкнення світла. Надавати допомогу часом доводиться у напівтемряві. Та рятує, кажуть, дизель-генератор. Ліків достатньо – завдяки допомозі волонтерів удається уникнути дефіциту, через що дуже вдячні. Військові медики додають, що поки тил і фронт єдині – Україна непереможна.

З Донеччини: Назар Войтенков, Олексій Іванченков, “5 канал”

Нагадаємо, ЗСУ за минулу добу уразили пункт управління, сім районів зосередження живої сили та військової техніки противника, два склади боєприпасів та важливий військовий об’єкт.

Читайте також: Енгельс: мінус 5 літаків? “50–60 вагнерівців валяються”. пригожин проти Герасимова. 307 день

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *