“Усі вітаються, може, менталітет інший”: як зустріла Рівненщина поліцейських із Донеччини і Луганщини (Відео)

Особовий склад підрозділу обслуговуватиме територію райцентру та стежитиме за безпекою дорожнього руху на двох загальнодержавних трасах

На міжнародних трасах на Рівненщині побільшає патрульних. Понад 60 нових поліцейських вийшли на чергування у місті Дубно. Там відкрили нове відділення патрульної поліції. Більшість із них – переселенці з Донецької та Луганської областей. Як їх зустріла Рівненщина і що довелося пережити – у сюжеті журналістів “5 каналу”. 

“Ми коли в перший день приїхали, вийшли по формі до магазину. Люди всі вітаються. Можливо, менталітет інший, важко сказати”, – розповів працівник патрульної поліції Вадим Цибенко.

Вадим Цибенко звикає до поважного ставлення місцевих до поліції на Рівненщині. Каже, на Луганщині, звідки він приїхав, було по-іншому. Чоловік служить патрульним сьомий рік – від самого початку створення нової поліції на сході. Працював у прифронтовому Лисичанську, а коли почалося повномасштабне вторгнення – допомагав мирним жителям виїхати з-під ворожих обстрілів.

“Виїхали ми в день вторгнення, а потім повернулись, для забезпечення безпеки громадян, для евакуювання, доставки гуманітарної допомоги. Звісно, страшно. Чути прильоти. Не знаю такої людини, якій би було не страшно”, – згадав працівник патрульної поліції Вадим Цибенко.

Патрульна поліцейська Ніна Жмайло – переселенка з Маріуполя. Навіть коли вороги почали бомбити місто, намагалися допомагати місцевим жителям евакуйовуватися. Але залишатися у Маріуполі було небезпечно. Тож передислокувалася до Києва, а згодом на Рівненщину.

“Звісно, важко було, бо треба було залишати свій дім. Емоційно дуже було важко залишати його. Але залишатись під обстрілами було неможливо. Ми вже керувались тим, що Маріуполь перестає бути українським містом, а жити під обстрілами ми не хотіли”, – пояснює працівниця патрульної поліції Ніна Жмайло.

Загалом на Рівненщину передислокували майже пів сотні поліцейських із Донецької та Луганської областей. У місті Дубно їм надали житло в гуртожитку і створили новий підрозділ патрульної поліції.

“Це ті люди, які виводили і вивозили наших людей похилого віку, хворих з території Маріуполя, з території Сєвєродонецька, з території Лисичанська. Це ті люди, які втратили на сьогоднішній день не тільки своє житло, а й місце роботи, я маю на увазі територіально”, – наголосив голова Національної поліції України Ігор Клименко.

Особовий склад підрозділу обслуговуватиме територію райцентру та стежитиме за безпекою дорожнього руху на двох загальнодержавних трасах міжнародного значення – Київ – Чоп та Доманове – Тереблече. А це майже 130 кілометрів доріг.

“Підрозділ патрульної поліції складається наразі з частини людей, які приїхали з Маріуполя, Лисичанська, Луганщини, Донеччини з своїх управлінь. І зараз свій досвід передаватимуть своїм рівненським колегам, а ті свій їм”, – розповів перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

Новий підрозділ патрульної поліції реконструювали з колишнього медзакладу. За кілька місяців будівлю відремонтували та оснастили всім необхідним. Нині тут нестимуть службу 62-є правоохоронців.

“Я впевнений, що ми спрацюємось. Служба в нас одна, завдання теж. Не важливо, поліцейські ми зі сходу чи заходу. Служба одна – реагувати на виклики громадян”, – каже заступник начальника Управління патрульної поліції в Рівненській області Андрій Ліснічук.

Патрульні зі сходу звикають до нового місця роботи. І вже від початку тижня виїжджають на чергування. Бажання у всіх єдине, – щоб якомога скоріше всі українські міста визволили від окупантів і за порядком там стежили лише українські поліцейські.

Світлана Романова. Рівненська область, “5 канал”

Нагадаємо, що на будівлю Головного управління Нацполіції в Херсоні повернувся український стяг

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео на тему:

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *