У відповідь на енерготерор рф: Зеленський закликав створити Паризький механізм координації зусиль – включення (Відео)

Президент просить партнерів допомогти закупити 2 мільярди кубометрів газу та 50 мільйонів економних ЛЕД-ламп

Створити Паризький механізм координації зусиль у відповідь на енергетичний терор росії закликав президент України. Пропозицію озвучив у межах Міжнародної конференції “Солідарність з українським народом”, яка відбувається у французькій столиці. Володимир Зеленський зазначив: росія хоче знеструмити Україну, щоби виставити це як поразку Європи і демократичного світу. Чи готова Європа допомагати – знає політолог, керівник міжнародного відділу “5 каналу” Михайло Прудник. 

Президент закликав союзників зробити такі кроки: надати Україні різні категорії обладнання для підтримки енергомережі, постачати електрику з країн ЄС хоча б до завершення опалювального сезону, направити спеціальні місії на об’єкти критичної енергетичної інфраструктури України. 

Зеленський також просить партнерів допомогти закупити 2 мільярди кубометрів газу та 50 мільйонів економних ЛЕД-ламп для заощадження електрики. 

Енергетика – один із ключів до зупинки агресії Кремля, наголосив президент. 

“Ключове завдання – зберегти енергосистему України, гарантувати її роботу, попри будь-які намагання росії зробити її найтемнішим місцем у Європі. Перше: ми потребуємо різних категорій обладнання, декілька категорій обладнання: трансформатори, устаткування для відновлення високовольтних мереж, газотурбінні та газопоршневі енергоблоки. Постачання електрики з країн Євросоюзу в Україну в обсягах до 2 Гвт. Закликаю Євросоюз направити спеціальні місії на об’єкти критичної енергетичної інфраструктури, які задіяні в енергозабезпеченні України і від яких залежить стабільність усього регіону”, – заявив Зеленський.

А прем’єр Денис Шмигаль зазначив: Україні також потрібні сучасні системи ППО й допомога в ремонті критичної інфраструктури після обстрілів. 

Загалом участь у Паризькій конференції з підтримки України беруть 70 держав та пів тисячі компаній.

Нагадаємо, секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі телемарафону розповів про наслідки останньої масованої ракетної атаки рф.

Як повідомляв 5.UA, у понеділок, 5 грудня, країна-агресор здійснила новий масований ракетний удар по Україні. Близько 13:10 в Україні оголосили масштабну повітряну тривогу, зокрема в Києві, у кількох областях працювала ППО.

Нагадаємо, в Одесі зупинили водопостачання через знеструмлення насосних станцій – повідомляють про пожежу. У Запорізькій області пролунало кілька вибухів, є загиблі та поранені.

Читайте також: Більша частина потужностей відновлена, ТЕС працюють в обмеженому режимі – в “Укренерго” розповіли про ситуацію з електрикою

Дивіться також відео за темою: Вибухи чули аж на правому березі: росіяни поцілили в ТЕЦ у Деснянському районі Києва

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *