“У деяких трупів були зав’язані позаду руки”: в Ізюмі завершують ексгумацію поховання – подробиці (Відео)

Під час робіт виявили 436 тіл українських військових та цивільних, серед них діти

На Харківщині під Ізюмом слідчі завершують процес ексгумації тіл на місці масового поховання. Протягом тижня там працювали дві сотні слідчих та експертів. Під час робіт виявили 436 тіл українських військових та цивільних – дорослих і дітей. Експертиза має встановити причини їх смерті. Але, за попередніми даними, більшість закатували. Журналістка “5 каналу” Оксана Нечепоренко бачила більше.

Початкова школа в Ізюмі. Рятувальники кажуть, ворожий снаряд сюди прилетів в середині серпня і повністю знищив будівлю Тепер її розбирають.

На розвалинах – багато деревини. Рятувальники дозволяють місцевим жителям її забирати.

“Ви бачите, що школа стара, і зараз погодні умови такі, а вчора тут просто стояла черга з людей, які чекали, коли ми розберемо і вони заберуть деревину, для того, щоб опалюватися”, – повідомила начальниця пресслужби ГУ ДСНС м. Києва Світлана Водолага.

У дворі сусідньої зі школою багатоповерхівки цими дровами гріються. На самотужки складеній печі в імпровізований кухні їжу собі готують майже півсотні людей.

Мешканці пригадують, під час окупації по місту постійно лунали вибухи, знахабніли ворожі солдати хапали людей на вулиці без причин. Тож, на вулицю виходили за крайної потреби.

Жителі Ізюму припускають – ті, хто пропав безвісти, імовірно поховані на цьому кладовищі – в сосновомі лісі на околиці Ізюму. Панахиду за загиблими тут відслужив військовий капелан.

“Тут з нашого підрозділу троє людей заховано, вони, коли захищали Ізюм, були в якомусь підрозділі в розвідці. Їх оточили, вони прийняли бій. Троє загинули, їх тут поховали. Біль за кожну вбиту людину, безвинно вбиту людину, або людину – оборонця, який захищає свою родину, свою батьківщину, воно просто болить”, – розповів військовий капелан 13 бригади територіальної оборони Юрій Потикун.

Тут понад 400 могил з дерев’яними хрестами. Більшість – вже порожні. Слідчі разом з експертами тут працюють тиждень.

Деякі з могил виявилися порожніми. У деяких – було поховано – по кілька тіл. Загалом на кладовищі виявили похованими 21-го українського військового та понад 400 цівільних, серед яких є діти. Більшість – загинули від обстрілів. Є й з ознаками знущань.

“За оглядом нами було встановлено, що мали місце катування, оскільки кінцівки були там зламані. У деяких трупів зав’язані були руки позаду і на шиї були відповідні мотузки. Також нами було виявлено декілька тіл з ампутованими статевими органми, що також свідчить про катування над цими людьми”, – повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Одразу після ексгумації усіх, похованих тут, усі тіла спрямують на експертизу, щоб остаточно встановити причини смерті. Після цього – шукатимуть родичів загиблих.

“З огляду на те, що ми побачили сьогодні в місті Ізюм, що ми стали свідками масового захоронення, то безумовно це свідчить про скоєння дуже жахливих військових злочинів, і безумовно потрібне притягнення до відповідальності всіх винних а також створення міжнародного трибуналу для належного розслідування всіх цих випадків”, – заявив голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

Правоохороці кажуть, це не останнє масове захоронення. Вже відомо , що у цій місцевості є щонайменше три могили, де масово ховали людей. Щоправда розпочати ексгумацію там поки неможливо, адже територія замінована.

Оксана Нечепоренко, Харківська область “5 канал”

Як повідомляв 5.ua, дружина впізнала по татуюванню: рука із браслетом з поховання в Ізюму належала українському військовому

Нагадаємо, 99% жертв після визволення Ізюма мають ознаки насильницької смерті.

Дивіться також: Масове поховання в Ізюмі: могили – безіменні, на хрестах лише номери, наче в концтаборі

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *