У Київській фортеці вшанували учасників Січневого повстання проти Російської імперії

Про це у себе в ТГ-каналі повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

“Радий, що під час повномасштабної війни нам вдалось разом з заступником міністра закордонних справ Євгеном Перебийніс, посолом Республіки Польща в Україні Бартошем Ціхоцьким та послом Литовської Республіки в Україні Вальдемарасом Сарапінасом бути тут зараз. Попереду ціла низка заходів присвячених цій даті”, – зазначив Ткаченко.

Антиімперське повстання, що розпочалось у січні 1863 року, стало масштабним збройним виступом народів колишньої Речі Посполитої.

“В ході цього повстання поляки, українці, литовці та білоруси пліч-о-пліч боролися проти російського імперіалізму. Саме цьому повстанню ми завдячуємо гаслом “За вашу і нашу свободу”, – нагадав міністр.

“Ще тоді ми разом боролись проти російського імперіалізму та за свободу. Січневе повстання завершилось трагічно, але заклало основи для вільних країн – України, Польщі та Литви. Сьогодні продовжуємо боротьбу проти російських варварів разом. І цього разу – переможемо”, – наголосив Олександр Ткаченко.

Довідка

Як пише “Вечірній Київ”, Січневе повстання — визвольне повстання 1863-1864 років проти панування Російської імперії. Розпочалося 22 січня 1863 року з атаки польських повстанців на російські гарнізони. Поляків підтримали українці, литовці і білоруси.

За півтора року відбулося близько 1200 битв і сутичок.

До вересня 1864 року повстання придушили.

Близько тисячі заколотників стратили, щонайменше 38 тисяч засудили до каторги чи заслання до Сибіру.

Стежте за подіями в Україні та світу разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb
https://espreso.tv/u-kiivskiy-fortetsi-vshanuvali-uchasnikiv-sichnevogo-povstannya-proti-rosiyskoi-imperii

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *