У США розглядають можливість надання Україні штурмовиків Warthog – NYT

Штурмовики А-10 розробляли в роки холодної війни спеціально для ураження наземних цілей

Керівництво ВПС США порушило питання про можливість навчання українських пілотів та надання Україні американського парку штурмовиків A-10 Warthog, повідомляє New York Times.

Видання зазначає, що в цій ідеї є багато сенсу як з точки зору потреб України, так і для інтересів американських ВПС.

Штурмовики А-10 розробляли в роки холодної війни спеціально для ураження наземних цілей і насамперед для боротьби з радянськими танками та артилерією.

США не перший рік намагаються позбавитися від А-10. Це вивільнило б гроші на технічне обслуговування нових літаків з різноманітнішими цілями, які більшою мірою відповідають уявленням американських стратегів про можливі військові конфлікти, де можуть брати участь США. Але Конгрес заблокував усі спроби вивести А-10 із експлуатації.

Останніми місяцями колишні офіційні особи працювали з українськими та американськими чиновниками, щоби обговорити можливість відправлення Україні хоча б частини парку А-10. Однак на цю мить будь-які плани щодо їх відправлення в Україну залишаються лише припущеннями.

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *