“У ту війну такого не було”: у Дніпрі до холодів латають діри від обстрілів – подробиці (Відео)

За рахунок місцевого бюджету у Дніпрі замінили вже понад 250 вікон, утім у планах ще близько 1000

Латають діри від обстрілів. У Дніпрі до холодів поспішають замінити вікна та відновити покрівлі, пошкоджені внаслідок ворожих атак. Лише від початку тижня коштом міського бюджету замінили понад 250 вікон. На черзі – ще близько тисячі. Проте багато хто з містян не чекають на допомогу, а ремонтують житло самотужки. Чому – дізнавалася журналістка “5 каналу” Вікторія Ковальова.

Ця вулиця стала символом незламності дніпрян. Вирву від ворожої ракети, яка поцілила в проїжджу частину, комунальники ліквідували менш як за добу. А ось із відновленням пошкоджених шибок і досі не впоралися.

Квартира 86-річної пані Стефанії через ворожий обстріл залишилася без вікон. Жінка на своєму віці переживає вже другу війну. Розповідає, ще будучи дитиною, чітко розуміла, як діяти під час обстрілу. Але коли біля її будинку нещодавно впала ворожа ракета – не одразу зрозуміла, що сталося.

“Ми нічого не зрозуміли! У ту війну такого не було. Літаки літали. Я добре пам’ятаю. Бомби кидали з літаків. Ми ж дітвора, бігали. І нас так видресирували, дітей, що якщо літак летить, то треба лягати і не рухатися”, – каже жителька Дніпра Стефанія. 

Через ворожий обстріл кварталу, де живе пані Стефанія, в будинках повилітало понад 4 сотні шибок. Усе перетворилося на сміття, яке комунальники вивозять уже тиждень.

“Люди виносять скло, балконні двері, різний інвентар, який побився. І кожного дня приїжджаємо, прибираємо”, – розповідає бригадир комунального підприємства Ігор.

Щоби вберегтися від холодів, люди затягнули вікна плівкою. Її отримали від благодійників одразу після обстрілу. Чекати чи ні безкоштовних вікон від місцевої влади, кожен вирішує сам.

У міськраді кажуть, скління лоджій не заплановане. За рахунок міського бюджету мінятимуть лише вікна та дахи. Заявок дуже багато, тому працювати доводиться понаднормово.

“Місто відновлює ті вікна, які відмежовують квартиру від вулиці. Тобто якщо, наприклад, не було передбачене скління лоджій, а людина засклила і в нього і лоджія засклена, і балконний блок, і пошкоджені. Міняється тільки балконний блок, оскільки лоджія не була передбачена проєктом”, – пояснив начальник організаційного відділу департаменту з питань самоорганізації населення Дніпровської міської ради Владислав Макарець.

За рахунок місцевого бюджету замінили вже понад 250 вікон. У планах ще близько тисячі. Але після кожного обстрілу ця кількість зростає. Тому чиновники радять не зволікати. Ті, хто самотужки вирішують проблему, можуть уникнути черг. А відшкодування збитків отримати за допомогою застосунку “Дія”. 

Вікторія Ковальова, Олександр Пронський, Дніпро, “5 канал”

Читайте також: Два райони Дніпропетровщини накрило вогнем окупантів – є серйозні руйнування

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *