У цих дітей дві війни: фільм “Будинок зі скалок” про Лисичанськ може стати претендентом на “Оскар” – подробиці (Відео)

Після перегляду стрічки глядачі не стримували своїх емоцій, а на очах були сльози

Життя дітей у притулку неподалік лінії фронту. Документальний фільм “Будинок зі скалок” отримав головну нагороду на міжнародному фестивалі “Санденс”. І тепер може опинитися серед претендентів на “Оскар”. Над картиною працювали чотири країни – Україна, Данія, Фінляндія та Швеція. Прем’єру стрічки, в рамках кінофестивалю KharkivMeetDocs, показали у столиці. На презентації побував і кореспондент “5 каналу” Віталій Залевський.

Історії трьох дітей, які потрапили до тимчасового дитячого будинку в Лисичанську, стали основною сюжетною лінією документальної стрічки “Будинок зі скалок”. Маргарита була однією з виховательок притулку. Розповідає, що дітей забрали у батьків соціальні служби. Та от чи повернуться вони до рідних додому – вирішить суд.

“Діти до нас потрапляють не від гарного життя. Це діти, у яких батьки п’ють, алкогольна залежність у них, не працюють і не дають своє тепло дітям, яке сім’я повинна давати”, – каже вихователька дитячого притулку Маргарита.

У цих дітей дві війни. Одна через росіян, інша вдома, розповідають творці фільму. “Будинок зі скалок” знімали на сході України більш як 2 роки. Автори хотіли показати, як маленькі вихованці живуть у прифронтовому місті, без батьків. Завдяки стрічці світ дізнається про війну, яку розпочала росія ще у 2014 році, та як вона впливає на дітей.

“Цей фільм передусім про невидимі, але так само тяжкі наслідки війни, яка відбувається у твоєму домі. Так би мовити, про цивільне населення. Але більше того, це торжество цієї чудової і дивовижної здатності пристосуватися та вижити, попри тяжкі умови”, – пояснює режисер Сімон Леренг Вільмонт.

“Ми вивчаємо, настільки вплив може бути великий на світ. Тому найголовніше через цей фільм розповідати світові, що відбувається в Україні”, – каже лінійний продюсер, другий режисер Азад Сафаров.

Після перегляду стрічки люди не стримували своїх емоцій, а на очах були сльози.

“Я досі під враженнями. Скажу, що фільм дуже зачепив мою душу і взагалі кожна з історій дітей, які показували, я переживала до глибини душі”, – каже глядачка Інна.

“Він про те, що важливо давати шанс дітям із неблагополучних сімей, давати їм нове життя”, – розповідає глядачка Каріна.

Світова прем’єра відбулася ще в січні 2022 року, але в Україні стрічку побачили вперше. Фільм уже отримав кілька міжнародних нагород і навіть потрапив у шорт-лист “Оскара”.

Віталій Залевський, Микола Чеботарьов, “5 канал”

Читайте також: “Не можна здаватись”: як пройшов творчий вечір Ади Роговцевої та показ фільму “Вітер зі Сходу”

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *