«Фонове телебачення» гальмує розвиток дитини

Останніми роками дедалі активніше говориться: не давати малим дітям до рук смартфони і планшети. Найсвіжіші дослідження, своєю чергою, свідчать про те, що телевізор, увімкнений «як тло», може справити дуже поганий вплив на розвиток дитини.

Тим часом, однак, по незліченних домівках малюки наражені на кілька годин (!) телебачення, увімкненого «фоном».

Американська академія педіатрії радить, щоб дітям до дворічного віку не давати до рук сучасних винаходів цифрових технологій. Науковці підкреслюють, що малі діти потребують живого контакту з людьми. Завдяки зустрічам з різними особами малюки можуть належно розвивати свої когнітивні (пізнавальні) здатності, задовольняти мовні, моторні та суспільно-емоційні потреби. Дітям необхідно пізнавати реальний світ, а не віртуальний. Смартфон у пальчиках дворічки — це страшенно кепська ідея!

Однак не тільки планшети і смартфони становлять собою мимовільну загрозу для малюків. Науковці довели, що високо негативний вплив на малих дітей має залишення робочим телевізора «тлом» на кілька годин. Фахівці-педіатри закликають вимикати екрани. Батьки, дідусі, старші діти в сім’ї мають переглядати лише те, що хочуть побачити, а потім вимкнути пристрій. «Фонове телебачення» дуже погано впливає на розвиток дитини, зокрема на її пізнавальні функції, на її ігри, розвиток мовлення, на її поведінку загалом, а також на її сон.

«У численних домівках немовлята, а також кількарічні діти наражені на кілька годин телебачення щодня. Без нього ми вже не уявляємо проведення вільного часу. Телевізор увімкнений щодня трохи не від раннього ранку й до пізнього вечора, без огляду на те, чи хтось сидить перед екраном і насправді переглядає якусь програму, чи ні», — пише Поліна Місталь, загальний та клінічний логопед і фахівець у царині аудіології.

«Нині телебачення часто є немовби конкурентом як для традиційних іграшок, які стають для дитини менш привабливими, так і для сімейного життя загалом, що виражається у погіршенні стосунків між членами сім’ї через зменшення часу, проведеного разом. Дитина, яка пізнає світ через сучасні технології, має зменшену потребу спілкуватися з іншими людьми, бо ж віртуальний світ їй здається привабливішим», — додає лікарка і підкреслює: дослідження, проведені в університеті Джорджтауна, засвідчили, що діти до 24 місяців життя вимушено проводять перед телевізором до 5,5 годин щодня.

«Це шалено високі результати, і ці дані викликають неспокій, оскільки — беручи до уваги той факт, що кількарічні діти безпосередньо переглядають телебачення щонайменше годину поспіль, а окрім того, ще додатково піддані на вплив фонового телебачення, — загалом вони наражені на сильний негативний вплив», — підкреслює фахівець.

Отож вельми корисно подбати про те, щоб у нашому житті було якомога менше часу для екрану і якомога більше — для сім’ї. Зокрема, більше часу на ігри з дітьми і на прогулянки на свіжому повітрі.

Переклад CREDO за: Opoka

 

https://credo.pro/2022/09/330331

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *