Харизматичний “Кіт у чоботях 2”, несподіваний “Піноккіо” чи приквел “Відьмака”: що подивитися на вихідних

На ці вихідні припадає Святвечір і Різдво. Якби цей текст писався раніше, то ми б написали: католицьке Різдво. Але сьогодні також Різдво всіх нас, хто вирішив святкувати це свято спільно з цілим світом. І мова не про те – готувати чи ні різдвяні подарунки один одному, як це роблять у світі. Бо не про відкриття подарункових пакетів ідеться. А про те, щоби відкрити для інших власне серце, про доброту й милосердя, про любов. Адже на Різдво радість, легкість і світло, принаймні орієнтири на них — обов’язкові.

Еспресо пропонує п’ятірку фільмів, які такі посили й несуть

“Кіт у чоботях-2”

У кінотеатрах з 22 грудня

Неймовірно оптимістична кіноновинка в цей складний час, офіційна прем’єра якої стартувала в Україні 22 грудня. Комп’ютерний анімаційний пригодницький фільм кіностудії DreamWorks Animatio є продовженням мультфільму “Кіт у чоботях”, харизматичний герой якого вперше з’явився на великому екрані у 2004 році, у мультфільмі “Шрек 2”, відразу підкоривши серця глядачів своїми величезними благальними очима. Це вже потім, коли хто хотів заглибитися в історію персонажів, то довідувався, що цей знаменитий котячий погляд – данина поваги відомій у 60-тих роках американській художниці Марґарет Кін, яку зробили знаменитою зображення дітей, жінок і тварин з непропорційно великими очима, що їх вона підписувала ім’ям чоловіка Волтера Кіна і з яким у 1970 судилася за справжнє авторство цих картин. 

Cольний фільм “Кіт у чоботях” вийшов у 2011 році, зібрав у прокаті 555 мільйонів доларів (при бюджеті 130 мільйонів доларів) та був номінованим на премію “Оскар”. Вже наступного року заговорили про його продовження. Однак у 2015 році студія DreamWorks Animation пережила реформи, які спонукали перенести прем’єру стрічки. І тільки 2020 поновили активну роботу над нею. 

В оригіналі головних героїв мультфільму озвучили Антоніо Бандерас, Сальма Гайєк, Харві Гільєн та інші.

“Сміливий та винахідливий, Кіт у чоботях завжди був улюбленцем публіки, – анонсують очікувану кінопрем’єру у мережі кінотеатрів Планета кіно. – Не боятися жодних труднощів йому допомагало усвідомлення того, що в запасі він, як і кожен кіт, має 9 життів. Одного разу, потрапивши у халепу, Кіт дізнається що в нього залишилось останнє життя. Разом із Кицею М’яколапкою він вирушає у далеку подорож на пошуки міфічного “останнього бажання”. Воно має допомогти йому поновити кількість життів”.

Той, хто стрічку уже встиг побачити, каже, що фільм дуже динамічний, яскравий і сповнений яскравого гумору. Саме  тому він зайде не тільки малим, а й великим.

“Піноккіо Ґільєрмо дель Торо”

На Netflix з 9 грудня

Американський ляльковий темно-фентезійний музичний фільм режисера Ґільєрмо Дель Торо і Марка Густафсона, заснований на італійському романі “Пригоди Піноккіо” Карло Коллоді. Попри те, що прем’єра стрічки відбулася на Netflix зовсім недавно — тільки 9 грудня — критики вже погодилися на тому, що в площині незвичайності, оригінальності та краси — ця екранізація відомої казки найкраща, хоч до цієї теми режисери зверталися неодноразово.  

Сам мексиканський режисер Ґільєрмо Дель Торо йшов до цього одного з найважливіших фільмів у власній кар’єрі 14 років. Оскільки мріяв про покадрову анімацію з ляльками (а це дуже дорого для тих, хто вкладає у зйомки гроші), то студії йому раз за разом відмовляли. І тільки 2018 року права на стрічку купила компанія Netflix, давши режисеру шанс  втілити свою мрію.

“Іноді люди бояться того, чого не знають, –  анонсують фільм у компанії “Піноккіо Ґільєрмо дель Торо” від лауреата премії Oscar  Ґільєрмо дель Торо й відзначеної нагородами легенди лялькової анімації Марка Ґустафсона — історія, яку ви ніби знаєте… та насправді ні”.

Нова версія класичної історії дерев’яної ляльки, яка оживає, кожну відому сцену з книги наповнює свіжим підтекстом. Продумавши анімацію до найменших деталей, наситивши стрічку гумором, смислами і сенсами, режисер таки зробив те, про що мріяв.

“Хто в домі тато”

Megogo

Вілл Фаррел (ліворуч) та Марк Уолберг на прем’єрі кінокомедії “Хто в домі тато”, Getty Images

Американська комедія режисера і сценариста Шона Андерса, яка складається з двох частин, що вийшли у 2015 та 2017 роках, хоча й не нова, але здатна повеселити при сімейному перегляді. Ресурс Megogo (та й не лише він) дає такі можливості.

Фільм про історію родини, де біологічний батько та вітчим борються за любов дітей  –  це поєднання традиційної американської чорної комедії та жіночої мелодрами. Звичайно, якщо є налаштованість шукати глибинних смислів чи особливої вишуканості, то треба вмикати інакший фільм. А якщо просто розпружити мізки при святі, то годиться цілком. Навіть попри схематичний сюжет та окремі грубі жарти. Тим більше, що новорічно-різдвяна тематика там теж фігурує. 

“Сторожова застава”

Безплатно на YouTube

Український пригодницький фільм-фентезі за мотивами однойменного роману Володимира Рутківського, знятий  у 2017 році за підтримки Державного агентства України з питань кіно режисером Юрієм Ковальовим, теж дуже впишеться – за допомогою youtube – у приємний різдвяний вечір. 

“Під час сонячного затемнення, – йдеться в анотації до фільму, який для режисера став дебютним повнометражним, – звичайний хлопчик Вітько потрапляє на тисячу років назад, у Київську Русь, в розпал вирішальної битви Добра і Зла. У його руках магічний камінь, що дає могутню силу, поруч – легендарні богатирі, про котрих він читав у книгах, а проти них – чорна  магія і ціла армія на чолі з гігантським кам’яним монстром. Тепер тільки від хоробрості хлопчика залежить, чи переможе світло темряву і чи буде майбутнє таким, яким його знаємо ми”.

Хтось скаже, що ця стрічка трохи наївна, що десь щось, можливо, у ній не так чи могло би бути інакше.  Але вона має і багато плюсів. А головне – викликає щиру добру емоцію, а отже – справжня

“Відьмак: кровне походження”

З 25 грудня на Netflix

netflix.com

Міні-серіал, що є приквелом до культової історії про Відьмака, стане доступним на Netflix на саме Різдво – 25 грудня. Його автори — Деклан де Барра та Лорен Шмідт-Гіссріх розповіли  у своєму кінодітищі про події, які трапилися більш ніж за тисячу років до подій “Відьмака”, коли семеро вигнанців у світі ельфів об’єднали свої сили заради боротьби проти всемогутньої імперії.

Дія серіалу “відбувається в Золоту еру ельфів за 1200 років до часів Ґеральта, Єннефер і Цір, – анонсує новинку Netflix Ukraine, – і розповідає про сімох незнайомців, що об’єднуються перед обличчям невпинної імперії. Попри ворожнечу між їхніми кланами Ейла й Ф’яль мають навчитися довіряти одне одному, бо тільки так вони зможуть вести цю групу вигнанців у боротьбі з гнобителями Континенту. Проте коли відчиняються портали в інші світи й владолюбний мудрець застосовує нову зброю, Семеро усвідомлюють, що для перемоги над чудовиськом їм доведеться створити чудовисько…”

Головні ролі у цій кіноісторії виконають Софія Браун, Лоуренс О’Фуорейн та Мішель Єо – малазійська актриса, яку журнал Time назвав іконою 2022 року.
Стежте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb
https://espreso.tv/kharizmatichniy-kit-u-chobotyakh-2-nespodivaniy-pinokkio-chi-vidmak-shcho-podivitisya-na-vikhidnikh

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *