Харків’яни за годину зібрали 1,7 млн грн на дрони “Кажан” для ЗСУ – як працюють БПЛА (Відео)

Харків’яни забезпечили підрозділи “Кракен”, “Азов” та нацгвардійців трьома бойовими безпілотниками

Кружляння з дроном – не забавка. Це важливий етап підготовки апарату до роботи. Калібрування допомагає налаштувати систему, щоб отримувати точні дані під час польоту. Щоправда, робити це одному з таким бойовим птахом – не під силу.

Такі дрони-бомбардувальники на прізвисько “Кажан” з’явилися у військових нещодавно. Гроші на них пожертвували самі харків’яни. За годину зібрали понад 1,7 млн гривень.

“Збирали всім Харковом через ТГ-канали, через інші мас-медіа. Бо саме ці птахи нам зараз потрібні для конкретного знищення ворога, щоб скоріше визволити нашу землю”, – кажуть українські захисники.

“Кажани” вже встигли підкорити бійців. Розганяються до 120 кілометрів за годину, працюють надточно та бережуть снаряди артилерії.

“Якщо ми маємо ворожу бронетехніку на дистанції до 6 км, щоб не використовувати десяток боєприпасів, використовуються ці дрони, які точково підлітають та скидають боєприпаси на ворожу техніку”, – пояснюють боєць окремого полку спеціального призначення “Азов” “Горинич”.

“Оскільки в нього дуже велика швидкість, по ньому дуже важко поцілити. Тобто для нас це тільки краще і краще в плані роботи”, – зауважує боєць спецпідрозділу “Кракен” “Люба”.

Як саме це відбувається, бійці демонструють наочно. Замість снарядів використовують пляшки з водою.

“Ось знизу дрона є пази для боєприпасів вирізані, він скидає зразу по два боєприпаси. Спочатку перші два, потім – другі. Саме кільце входить до спеціального пазу механізму, який має замок і, відповідно, коли замок відкривається, кільце відпускається та боєприпаси скидаються”, – демонструють військові.

Бойові завдання дрони виконують по заздалегідь розвіданих цілях. Один такий може нести до 15 кілограмів боєприпасів.

“Зазвичай я бачу те, куди летіти, я сам знаю, де ціль. У нас є тепловізійні пристрої, щоб працювати вночі. Підлітаю над ціллю, роблю скид і відлітаю назад, все дуже просто”, – розповідає боєць окремого полку спеціального призначення “Азов” “Пастир”.

Працює з дронами “Кажанами” ціла група військових – інженер-сапер, головний та запасний оператори. Від майстерності останніх залежить, наскільки точно апарат виконає завдання.

“Сам дрон важить близько 20 кілограмів, а інколи потрібно іти далеко, а інколи і швидко, тож одному це зробити буде дуже важко. Також зазвичай цей дрон відправляють у бій з другим дроном, аби якщо що – бачити гарну картинку та робити корективу”, – каже “Пастир”.

Харків’яни забезпечили підрозділи “Кракен”, “Азов” та нацгвардійців трьома бойовими безпілотниками. Один із “Кажанів” уже працює на передовій. Бійці мріють: добре б мати цілу зграю таких кажанів.

Оксана Нечепоренко, Антон Авіжас, Харків, “5 канал”

Нагадаємо, міністр оборони України Олексій Резніков розповів, коли Україна отримає дрони Switchblade.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *