“Хочу долучитися до війни”: як “бійці інформаційного фронту” блокують ворожі акаунти (Відео)

Завдяки небайдужим українцям вдалося заблокувати понад 20 тисяч рашистських акаунтів, які поширювали фейки

Бійці інформаційного фронту. Понад 20 тисяч ворожих акаунтів, які поширювали фейкову інформацію про війну в Україні у телеграм-каналах та координувалися з росії, вдалося заблокувати завдяки небайдужим українцям. Дев’ятий місяць 265 тисяч волонтерів активно борються з російською пропагандою у соцмережах. Це волонтери, серед яких школярі, студенти та навіть пенсіонери, які долучилися до проєкту кіберполіції – “Мрія”. Яка має на меті виявляти і блокувати ворожі ресурси. Зробити це можна тільки з допомогою людей, це не займає багато часу, кажуть поліцейські. І просять долучатися, бо пропагандистських ресурсів, які шкодять Україні – тисячі. Більше – у сюжеті журналістів “5 каналу”.

У вільний від лекцій час та у вихідні дні курсант університету безпеки життєдіяльності Богдан Філіпчук воює на інформаційному фронті. У комп’ютері чи телефоні виконує завдання у телеграм-боті кіберполіції.

“Нам вибиває завдання, от ми можемо заблокувати телеграм-канал, є запропонований вже текст скарги, який ми можемо використати, переходячи на посилання на цей телеграм-канал, ми бачимо, от що він російський, тут є новини, які не є правдивими і от я натискаю “поскаржитись”, – каже Богдан Філіпчук.

До проєкту кіберполіції “Мрія” Богдан долучився у липні. На блокування російських інформаційних ресурсів витрачає до пів години на день.

“Допомагати супротиву і терору, цей проєкт допомагає дуже сильно. Оскільки я курсант, я теж хочу якось долучитися до війни, я просто можу сісти за комп’ютер зробити пару дій і це теж буде якийсь маленький крок до перемоги”, – каже волонтер проєкту Богдан Філіпчук.

Разом з Богданом та кіберполіцейськими з окупантами у мережі воюють 265 тисяч українців. Бійцями інформаційного фронту стали навіть школярі, студенти та літні люди. Від початку повномасштабної війни з їхньою допомогою заблокували більш як 20 тисяч ворожих телеграм-каналів, на які були підписані понад 200 мільйонів користувачів. Канали поширювали фейки та пропаганду про війну.

“Це виключно російський інтернет-ресурси, які адмініструються з території росії. Вони загрожують територіальній цілісності України, загрожують підриву економіки України. Проєкт “Мрія” призначений для того, щоб накопичувати й обробляти ворожі інтернет-ресурси”, – пояснює інспектор управління протидії кіберзлочинам у Львівській області Остап Кончевич.

Ворожих телеграм-каналів та інших ресурсів тисячі, і щоб їх побороти, потрібно небагато, кажуть у поліції. Бажання, мінімум часу та мобільний телефон чи комп’ютер.

“Долучитися до телеграм каналу “Стоп раша Мрія” і виконувати завдання, які надаються модераторами, тобто надсилається посилання на телеграм-канал або акаунт у соціальній мережі, є окрема кнопка з інструкцією й окрема кнопка із вже підготовленими коментарями, які треба лишати. Там розміщена інструкція як скаржитися, або обрати іншу кнопку і додати ресурс на блокування і додати на перевірку ресурс, який ви вважаєте ворожим”, – розповідає інспекторка управління протидії кіберзлочинам у Львівській області Валерія Івкова.

“Щоб у мережі Телеграм звернули на нього увагу і заблокували, необхідно 60% скарг від аудиторії самого бота або каналу”, – пояснює інспектор управління протидії кіберзлочинам у Львівській області Остап Кончевич.

Тому бійців інформаційного фронту потрібно багато, і ним може стати кожен. Кіберполіцейські радять боротися з окупантами у мережі з фейкового акаунту в телеграмі або приховати там свій номер телефону.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, “5 канал”

Нагадаємо, СБУ затримала ворожого агітатора, який готував фейки для токшоу соловйова

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *