Хто може очолити МВС після загибелі Монастирського внаслідок авіакатастрофи у Броварах – сюжет (Відео)

У день катастрофи уряд зібрався на екстрене засідання

Національну поліцію України очолив Іван Вигівський. Він замінив на посаді Ігоря Клименка, який в свою чергу став виконувати обов’язки міністра внутрішніх справ. Це вимушені кадрові ротації після трагедії у Броварах 18 січня. Тоді внаслідок падіння гелікоптера загинуло керівництво МВС, зокрема міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. Нові призначення тимчасові. І головні кадрові рішення, вочевидь, ще попереду.

Авіатроща у Броварах сколихнула Україну, забравши життя 14-х людей. На борту гелікоптера, що розбився, було вище керівництво МВС. Зважаючи на те, що в умовах війни за Міністерством внутрішніх справ ключова безпекова роль, як тепер функціонуватиме відомство і хто наступним може посісти міністерське крісло?

У день катастрофи уряд зібрався на екстрене засідання. Воно завершилося необхідним кадровим призначенням: обов’язки міністра поклали на голову Нацполіції Ігоря Клименка.

“Це не ті люди, яких можна легко замінити. Тимчасове керівництво Міністерством буде здійснювати голова Нацполіції. Також були розподілені обов’язки, за які відповідав міністр в контексті нашої оборонної операції забезпечення безпеки держави”, – сказав президент України Володимир Зеленський.

Поки Ігор Клименко виконує обов’язки керівника МВС, тимчасового виконувача обов’язків знайшли і в Нацполіцію. Це – Іван Вигівський, який до цього керував поліцією Києва. Утім, попри вимушені кадрові ротації, робота силових органів не зупинилася, розповідають у пресслужбі.

“Однак, ситуація під контролем, можу запевнити. Всі органи системи Міністерства внутрішніх справ працюють злагоджено”, – зауважила речниця Нацполіції України Мар’яна Рева.

Від того, чи злагоджена ця робота, залежить безпека країни і її готовність до екстремальних ситуацій, а надто в умовах повномасштабної війни.

“У Міністерства внутрішніх справ є величезний підрозділ Нацгвардії, керівником якого є міністр і його заступники. Крім того, прості поліцейські скрізь несуть службу, яка пов’язана з дуже швидким прийняттям рішень. “Обезголовлення” Міністерства є сильним ударом по боєготовності десятків тисяч працівників МВС”, – наголосив Генеральний прокурор України (2016–2019), міністр внутрішніх справ (2005-2010), військовослужбовець ЗСУ Юрій Луценко.

Усі структурні відомства, що входять до МВС, нині задіяні у війні. Нацгвардія та поліція у складі українського війська стоять на обороні України та виконують завдання в тилу. На службі і прикордонники, які, до того ж, охороняють державний кордон. А за ДСНСниками рятувальні операції українців.

“Роль Міністерства внутрішніх справ є дуже важливою в умовах війни, тому треба замістити тих чиновників, які, на превеликий жаль, загинули в цій трагічній авіаційній катастрофі, іншими людьми. Так потрібно поступати з будь-якими ланками влади, які можуть постраждати в результаті воєнних дій”, – зазничив публіцист, телеведучий, журналіст Віталій Портников.

Експерти, аналізуючи попереднє призначення на посаду міністра, ймовірною кандидатурою називають голову комітету Верховної Ради з правоохоронної діяльності Сергія Іонушаса. На посаду чільника МВС можуть розглядати і когось із заступників міністра. Нині їх п’ятеро: Богдан Драп’ятий, Мері Акопян, Сергій Гончаров, Катерина Павліченко та Ігор Бондаренко.

“Людина достатньо молода, енергійна повинна бути, яка налаштована на роботу, а не балаканину і з організаційними здібностями, в першу чергу, тому що Міністерство внутрішніх справ – це дуже величезне міністерство. Той, хто може організувати процеси і розуміє як це робити, можливо, хтось з армійського середовища, я цього теж не виключаю”, – пояснив політичний експерт Тарас Загородній.

Надто мало часу минуло після трагедії, щоби називати конкретні прізвища можливого майбутнього складу керівництва МВС, кажуть парламентарі. Втім, налаштовані голосувати за нового міністра.

“Коли буде кандидатура, очевидно, що вона має бути обговорена з Верховним головнокомандувачем, тому що міністр внутрішніх справ входить в Ставку. Тоді, коли буде узгоджена ця кандидатура, буде обговорена в першу чергу з фракцією монобільшості, але з іншими фракціями, ми оберемо міністра”, – повідомила народна депутатка від “Слуги народу” Євгенія Кравчук.

Співголова фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко підсумувала: “Я так розумію, що уряд не буде тут зволікати з поданням кандидата, бо Міністерство у воюючій країні є силовим. Воно має отримати очільника і, я сподіваюся, що на найближчому засіданні ці голосування відбудуться”.

Бо, кажуть, в умовах війни не варто зволікати з призначенням чиновника такого високого рівня.

Лідія Середюк та Ігор Костюк, “5 канал”

Дивіться також: “Вертоліт зробив 3 кола і почав знижуватися в бік дитсадка” – що розповідають очевидці про авіакатастрофу у Броварах

Читайте також: Євросоюз у жалобі разом з Україною: політики ЄС висловили співчуття у зв’язку з трагедією у Броварах.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *