“Цей день настав”: місія МАГАТЕ прямує на ЗАЕС – Гроссі

До складу місії МАГАТЕ увійдуть експерти з Польщі та Литви, а також Сербії та Франції

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що під його керівництвом делегація МАГАТЕ відправилася на Запорізьку АЕС. Про це Гроссі повідомив на своїй сторінці у Twitter.

“Цей день настав, місія МАГАТЕ  щодо підтримки та допомоги зараз уже в дорозі на Запорізьку АЕС. Ми повинні забезпечити безпеку найбільшого в Україні та Європі ядерного об’єкта. Пишаюся тим, що керую цією місією, яка прибуде на ЗАЕС пізніше цього тижня”, – мовиться в повідомленні.

За даними NYT, до складу місії МАГАТЕ увійдуть експерти з Польщі та Литви, які Україна вважає дружніми, але також представники Сербії та Китаю, до яких Україна ставиться з великою підозрою через їхні дружні відносини з москвою. Інші члени – з країн, які здебільшого стояли осторонь війни в Україні або підтримували відкриті канали зв’язку з кремлем. До них належать Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія.

Як повідомляв 5.ua, 25 серпня дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – уперше в історії станції. 

Нагадаємо, рашисти контролюють територію Запорізької АЕС в окупованому Енергодарі. Вони замінували станцію та погрожують її підірвати. Головне управління розвідки при Міноборони має підтвердження того, що загарбники планують теракт на ЗАЕС.

Аби запобігти катастрофі на Запорізькій АЕС, Україна вимагає, щоб на атомну станцію потрапила місія МАГАТЕ. Президент Володимир Зеленський наголосив, що для цього немає жодних перешкод. Голова МАГАТЕ заявив, що готовий очолити цю делегацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *