Центр і столиця України зазнають жорстких обмежень світла: що сталося і до чого готуватися (Відео)

Енергетики не виключають, що в майбутньому доведеться вимикати навіть об’єкти критичної інфраструктури

Затяжні тривоги на усій території країни увечері середи та вночі. Зранку стає відомо, що ворог знову цілив по енергетичних об’єктах.

“Цієї ночі було завдано двох ударів у Київській області по одному з об’єктів критичної інфраструктури, яка якраз таки має відношення до електропостачання. Тому через це є проблеми. На скільки я розумію, ці відключення будуть тривати певний час, поки не будуть збалансовані, або відбудовані реконструйовані певні ці ділянки наших об’єктів критичної інфраструктури, аби повернутись до нормального електропостачання по всій країні”, – пояснив радник міністра внутрішніх справ Ростислав Смірнов.

У Києві та області дефіцит потужності – 30% споживання. Це інформація від КМДА. У компанії-постачальниці електрики для столиці роз’яснили:

“Дефіцит електроенергії в Києві може становити 30%. Для вашого розуміння, зазвичай столиця споживає 1000-1200 МВт. Нині орієнтовна наявна потужність становить 600-800 МВт. Тобто майже пів Києва може залишитися без світла”.

Щоби не допустити цілковитого знеструмлення, споживання електрики обмежуватимуть на довший термін і тимчасово відключатимуть значно більшу кількість споживачів. Варто чекати нових графіків стабілізаційних відключень.

“Фахівці вже працюють для відновлення електропостачання, але поки що ми не розуміємо чіткі дати і графіки, коли це відбудеться. Тому тримаймося. Це важкий період, який ми разом маємо пройти”, – закликає голова ОВА Олексій Кулеба.

Суворі обмеження щодо споживання електроенергії запровадили не лише в Києві та області, а й в інших центральних регіонах країни. Регулюватимуть відключення з огляду на поточну ситуацію в енергосистемі. В “Укренерго” наголошують, що ці заходи дадуть можливість швидше відновити пошкоджене обладнання магістральної мережі та втримати систему збалансованою.

Тим часом на Одещині поки що скасували графіки стабілізаційних відключень, утім ситуація залишається напруженою. Енергетики не виключають, що в майбутньому задля заощадження електроенергії доведеться вимикати навіть об’єкти критичної інфраструктури. Робитимуть це виключно за погодженням з головою Одеської обласної військової адміністрації.

“Розуміючи, що ситуація наразі погіршується і те, що відбулося вночі вчора ввечері, ми розуміємо, що ворог не припиняє спроб зруйнувати подалі енергосистему України, для себе ми зробили такий плані. Ми будемо до протиаварійних графіків залучати всіх клієнтів, за виключенням тих, хто буде погоджений військовою адміністрацією за підписом керівника. Навіть опалювальний сезон не почався, але буде теж навантаження на електромережу, це буде теж 10%, це плюс”, – заууважив генеральний директор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор’єв.

Якщо ворог продовжить атаки, жити за графіками відключень доведеться, ймовірно, до весни. Енергетики звертаються до власників бізнесу на всій території країни з проханням якнайбільше обмежити використання зовнішньої реклами та електроприладів, а містян – заощаджувати у години-пік.

Юрій Жупанов, Тетяна Олійник, “5 канал”

Читайте також: в ОП закликали бути готовими до відключень світла, води та опалення по Україні – просять економити електрику.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *