“Це нелюди”: що розповіли визволені з російського полону жінки ‒ сюжет (Відео)

Перемови для чергових обмінів тривають

Ми вірили і ми повернулися. Четверо визволених із російського полону жінок вийшли на брифінг. Розповіли про умови в полоні та відчуття після повернення. Кажуть, що їх намагалися знищувати психологічно, а вони співали Гімн України та чекали на обмін.

Це 4-річна Аліса. Відео з дочкою військового медика з блокадної “Азовсталі” облетіло інтернет. Футболісти “Шахтаря” на благодійний матч у Туреччині виходили в футболках з її зображенням. Так команда підтримала всіх, хто залишався у стінах обстрілюваного окупантами заводу. Під час евакуації до Запоріжжя рашисти розлучили дівчинку з мамою. Військовий медик Вікторія не пройшла так звану фільтрацію. Тоді Аліса рушила до свободи разом із жінкою, яка згодилася її супроводити. А мама залишилася в полоні.

“У дитини був День народження, і я дуже довго просила, щоб мені дозволили її хоча б привітати. Аби я дізналася, чи вона дісталася, чи зустрілася з родичами, чи доїхала до пункту призначення. І після тривалих благань, скажімо так, звісно мені дозволили подзвонити, привітати її з Днем народження. Трохи пізніше, звісно. Але, тим не менше, так у мене мама дізналася, що я знаходжуся в Оленівці, і так, напевне, я потрапила на обмін”, ‒ розповіла матір Аліси Вікторія Обідіна.

Вікторія змогла ступити на вільну землю під час чергового обміну. Її, а також 107 інших жінок повернули додому. Військовий медик каже: поки що з дочкою не бачилася. Аліса в безпеці ‒ у Польщі з родичами. Вікторія разом з іншими учасницями брифінгу пригадують історії нелюдського ставлення, постійного психологічного тиску з боку російських окупантів. У полоні жінки були в інформаційному вакуумі. А ще кажуть, що дуже не вистачало простих речей ‒ гребінця, рушників, теплої води і здорового харчування.

“Єдине, що початково хочу сказати ‒ це нелюди. У цих людей немає нічого святого”, ‒ наголосила військовий медик Інга Чікінда.

Волонтерка, парамедик Тетяна Васильченко повідомила: “Взагалі у них улюблене було, що Україна вас не хоче. Вас не міняють, тому що про вас забули. Кому ви потрібні, тим більше жінки ‒ на кого вас міняти? Але віра в те, що Батьківщина ніколи не забуває своїх громадян, тримала нас весь цей час”.

“А інформацію про те, що відбувалося у світі, в нашій країні, було дуже смішно ‒ ми дізнавалися з телебачення місцевого та російського. Чим зліші та ж скабєєва, той же соловйов і хтось там ще із тих російських пропагандистів, що більше ненависті виходило з їхніх ротів у бік України, ми розуміли, значить, що справи у нас не такі вже й погані. Отже, все йшло як треба. Найщасливіший момент, звісно ж, ‒ це повернення. Коли я побачила красивого, високого хлопця, котрий розмовляти з нами почав українською мовою. Він був із білим прапором. Ми зрозуміли, що це все. Це воля. Це свобода”, ‒ запевнила визволена з полону Людмила Гусейнова.

Волонтерка, парамедик Тетяна Васильченко додала: “І це неймовірне відчуття, коли дійсно чуєш рідну мову, бачиш хлопців, які посміхаються, вітають, махають рукою ‒ це реальне відчуття щастя”.

“Ось нарешті настав той день, коли нарешті зможемо повернутися до рідних. Почути їх, побачити. Ці відчуття не передати”, ‒ запевнила Вікторія Обідіна.

Зі свого боку в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими кажуть, що перемови для чергових обмінів тривають. Але закликають зберігати інформаційну тишу.

“Тому, що зайва якась медійна. Медійний шум чи інформація, яка може просочитися в ЗМІ для цих обмінів ‒ вона може завадити цьому. Ціна обміну може зрости і відповідно ми завжди просимо, і ми дякуємо всім рідним та близьким наших визволених із полону за те, що вони дотримуються оцієї інформаційної тиші. Україна пам’ятає про всіх. Україна знає про всіх, обов’язково визволить з полону”, ‒ підсумував представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

Назар Войтенков, Микола Довгий, “5 канал”

Читайте також: Залишився без руки та пережив російський полон: захисники “Азовсталі” отримали квартири у Львові

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *