“Червоного” директора “Мотор Січі” можуть обміняти: чи встигне він назвати імена своїх спільників ‒ сюжет (Відео)

За даними слідства, двигуни “Мотор Січі” окупанти ставили на вертольоти Мі-8 “Сапсан”, КА-52 “Алігатор” та Мі-28Н “Нічний мисливець”

Президента “Мотор Січі” Богуслаєва можуть обміняти на українських полонених. Таку можливість допустив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк. За його словами, Україна має зробити все, щоб забрати реальних громадян України, а суб’єкти на зразок Богуслаєва можуть потрапити в обмінний список. І провів аналогії з віктором медведчуком. Напередодні суд відправив керівника підприємства, яке постачало росії двигуни до гелікоптерів, за ґрати на два місяці без права внесення застави. Експерти, з якими поспілкувався “5 канал”, кажуть: Богуслаєв не міг організувати таку схему без участі державних посадовців. Тож СБУ має назвати цих людей.

“Червоний” директор з оточення президента Кучми та екснардепа від опзж й кума путіна віктора медведчука. 83-річного В’ячеслава Богуслаєва СБУ підозрює в роботі на росію під час повномасштабної війни ‒ компанія “Мотор Січ” продавала двигуни для російських ударних гелікоптерів, які летіли вбивати українців.

“росія не спромоглася створити підприємство, яке могло б повністю замінити продукцію “Мотор Січі”. І реально переважна більшість російських літаків літає на двигунах, вироблених в Україні”, ‒ зазначив заступник голови СБУ (2014-2015), генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун.

Богуслаєв страждав любов’ю до росії від початку незалежності України. Та не поспішав згортати виробництво для ворога після 2014-го.

“Він входив до “червоної еліти”, яка була на початку встановлення незалежної України. Постійно Богуслаєв оперував, коли йому ставили питання на РНБО, відносно переорієнтації якраз на Україну та на інші країни, не конкуренти, знаходив аргументацію, що немає інших партнерів, нема куди збувати. А завод і колектив буде повністю дезорієнтований”, ‒ ствердив голова служби зовнішньої розвідки України (2005-2010), генерал армії України Микола Маломуж.

Напередодні Служба безпеки опублікувала аудіозаписи телефонних розмов президента “Мотор Січі”, які підтверджують його співпрацю з ворогом. Богуслаєв виправдовує дії росії, навіть коли ворожі “Іскандери” падають на територію його заводу. І розмірковує про так званих нацистів в Україні. У залі суду Богуслаєв своєї провини не визнав.

“Я генеральний конструктор за рішенням влади 20 років. Генеральний конструктор по створенню вертольотів. От з цього потрібно починати. Моя задача робити вертольоти, які воюють зараз, а я тут сиджу”, ‒ казав президент АТ “Мотор-Січ” В’ячеслав Богуслаєв.

За даними слідства, двигуни “Мотор Січі” окупанти ставили на вертольоти Мі-8 “Сапсан”, КА-52 “Алігатор” та Мі-28Н “Нічний мисливець”. Саме ці гелікоптери росія відправляє на війну проти України. Але організувати схему переправлення військової продукції через фірми-прокладки без участі державних структур Богуслаєв не міг, вважають експерти.

“Богуслаєв ‒ це лише формальна особа, яка здійснювала реалізацію контракту. Але він не був тим, хто приймав рішення по цих контрактах. Під кожним із цих контрактів є підпис усіх членів комісії з питань Державної комісії, з питань експортного контролю. Така номенклатура продукції може покидати межі країни лише з дозволу Державної комісії з питань експортного контролю, до якої входять представники всіх безпекових структур держави”, ‒ зауважив дипломат, політик Роман Безсмертний.

У липні 2022 голова Держекспортконтролю в інтерв’ю Deutsche Welle запевняв: відомство уважно стежить, щоб товари військового призначення не потрапили до росії через третій країни. І тримає такі ризики під “особливим контролем”.

“Коли наша армія потребує зброї, ми не можемо дозволити її вільний експорт до інших країн. Ми видаємо певні експортні ліцензії, але вони видаються після врахування двох пунктів: відсутність потреби ЗСУ в цьому товарі і стовідсоткова переконаність, що ті чи інші товари військового призначення не буде реекспортовано до країн, щодо яких міжнародними організаціями встановлено ембарго або нашим національним законодавством встановлені заборони. росія є в цьому списку як агресор”, ‒ казав тоді в інтерв’ю голова Державної служби експортного контролю України Олександр Павліченко.

СБУ має провести ретельну перевірку й усіх працівників групи компаній “Мотор Січ”, вважає ексзаступник голови Служби безпеки.

“Питання саботажу і диверсій ніхто не знімав. 60 кілометрів до фронту, що там може відбуватися і як можуть зупинити таке величезне підприємство на даний момент ‒ так само викликає питання”, ‒ додав Віктор Ягун.

Президента “Мотор Січі” Богуслаєва можуть обміняти на українських полонених. Таку можливість допустив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк. Нагадав, як на ще одного фаната путіна, екснардепа віктора медведчука, виміняли дві сотні наших військових.

“Якщо потрібно, ми зробимо все, щоб забрати реальних громадян України ‒ не ось цих фіктивних ряджених, скажімо так, “червоних” директорів, а реальних. І ці суб’єкти можуть потрапити також в обмінний список”, ‒ підсумував Михайло Подоляк.

Та чи встигне Богуслаєв назвати імена своїх спільників на державних посадах до того, як потрапить у списки на обмін? І скільки державних таємниць забере з собою до Білокам’яної? Поки що на лаві підсудних разом із директором “Мотор Січі” керівник одного з департаментів. Обоє проведуть в ізоляторі щонайменше два місяці.

Ганна Рибалка, “5 канал”

Читайте також: Збував рф двигуни до ударних вертольотів: СБУ опублікувала докази співпраці президента “Мотор Січ” із кремлем – аудіо

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *