Через дії рф судна з українським зерном не можуть пройти інспекцію – Мінінфраструктури (Відео)

Станом на 25 грудня інспекційна група №3 не змогла провести жодної інспекції

За 2 дні з портів Великої Одеси (Одеської агломерації) вийшли 9 суден із 390 тис. тонн зерна для Африки, Азії та Європи. Серед них балкери Alanda Star та SSI Privilege з 68 тис. тоннами пшениці для Єгипту й Індонезії, а також танкер EuroChampion з 45 тис. тонн олії для Індії. Про це повідомляє Мінінфраструктури України у Facebook.

Порти Великої Одеси завантажують понад 860 тис. тонн агропродукції на 24 судна. Далі – очікування на інспекцію Спільного Координаційного центру (СКЦ).

Як повідомляється, станом на 26 грудня в Босфорі очікують інспекції 99 суден, з яких 72 ще тільки мають бути завантажені, 27 – уже з українською агропродукцією. Деякі судна очікують у водах Туреччини понад місяць.

“Це є результатом цілеспрямованих дій делегації рф у СКЦ, мета яких – сповільнити процес інспекцій суден. Спочатку вони скоротили кількість інспекційних груп до 3, тепер почали затягувати час самих інспекцій. Представники рф почали перевіряти навіть показники, які не передбачені документами СКЦ і не мають жодного стосунку до предмету перевірки (наприклад, чи добре працюють судові агрегати, скільки палива і таке інше). При такому алгоритмі перевірка одного судна займає від 4 годин. Це непродуктивно і сприяє збільшенню черги. Збільшення черги – це зменшення обсягу експорту агропродукції з наших портів і мільйонні збитки для вантажовласників через простої”, – пояснив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков.

Станом на 25 грудня через це інспекційна група №3 не провела жодної інспекції. В результаті за день відбулось всього 6 інспекцій з 10 запланованих. Для стабільно працюючого “зерновому коридору” потрібно щонайменше 12 на день.

Як повідомили в міністерстві, станом на вечір, 26 грудня, “зерновим коридором” рухаються 3 судна під завантаження 93 тис. тонн продукції.

Нагадаємо, в листопаді у Стамбулі домовилися про продовження роботи “зернового коридору” для експорту продовольства з трьох українських морських портів ще на 120 днів.

Роботу “зернового коридору” вдалося повністю стабілізувати після того, як росія намагалася зірвати домовленості.

До речі, 1 грудня СБУ викрила високопосадовців із митниці, які блокували вивезення українського зерна до ЄС.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *