Чехія та Польща офіційно взялися охороняти небо над Словаччиною – чекаємо передачі МіҐ-29 Україні

Братислава виводить з експлуатації 11 своїх радянських винищувачів

Чехія та Польща з 1 вересня охоронятимуть небо над Словаччиною. Офіційну угоду про це підписали уряди трьох держав.

Про це повідомляє “5 канал”.

Патруль від сусідів і союзників триватиме аж поки Словаччина не отримає нові винищувачі F-16 американського виробництва – 14 таких мають доставити 2024 року. І це дає змогу Братиславі вивести з експлуатації старий радянський арсенал – 11 винищувачів МіҐ-29. І у майбутньому, ймовірно, – передати ці літаки Україні, для боротьби з російською агресією.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Словацький міністр оборони Ярослав Надь заявив, що такі наміри та “політична воля” є. Але поки ще немає офіційної угоди.

“Шукаючи способів допомогти Україні, ми ведемо переговори з нашими партнерами і союзниками, не лише в Україні, а й і з державами-членкинями НАТО. Говоримо про те, що нам робити далі з цими винищувачами, МіҐ-29. Я можу підтвердити, що існує політична воля, і це доцільно – допомогти тим, хто потребує допомоги. Також підтверджую, що розглядається можливість надіслати винищувачі Україні. І тільки-но ми досягнемо домовленостей – одразу вам повідомимо”, – зазначив чиновник.

Словаччина уже передала на озброєння Україні системи протиповітряної оборони С-300, гаубиці та реактивні системи залпового вогню, а також військові гелікоптери. Наразі готується передати і гусеничні бойові машини піхоти – три десятки одиниць BVP-1.

Нагадаємо, росія зосередила біля кордонів України понад 400 бойових літаків і 360 вертольотів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *