Школярі власноруч створили сонячну панель у Кропивницькому – сюжет (Відео)

Усі потрібні матеріали школярам придбала дирекція ліцею, а майстрували сонячну панель вони у шкільній лабораторії

У Кропивницькому школярі власноруч створили сонячну панель, і тепер перетворюють природне світло на електроенергію. Пристрій дає змогу зарядити телефони та павербанки навіть в умовах блекауту. Наразі юні розробники тестують свій девайс та усувають технічні огріхи. А після модернізації планують запустити сонячні панелі у серійне виробництво. У тонкощах роботи енергоефективної системи, яку змайстрували учні – розбирався журналіст “5 каналу” Володимир Іванченко.

9-класник Артем добре тямить у законах фізики. Коли через обстріли рашистів у місті почали вимикати світло, школяр вирішив зробити автономний пристрій для зарядки гаджетів. Зібрав у школі команду однодумців і вчотирьох сконструювали портативну сонячну панель.

“Цей пристрій при умовах сонячного дня може продукувати 10 ватт електричної енергії. 2-3 години – і ваш телефон повністю заряджений. Це, якщо брати сучасні акумулятори в ігрових телефонах або в потужних. Якщо “Айфон”, наприклад, це 1,5-2 год – і ваш телефон готовий”, – пояснює співрозробник сонячної панелі Артем Жерновий.

Панель працює, коли на неї потрапляє сонячне світло. Чим його більше, тим швидше заряджаються девайси. Взимку, коли погода хмарна, а світловий день короткий, зімітувати сонячні промені може акумуляторна фотолампа – демонструє Артем.

“Світло від лампи падає на панель. Відповідно, фізичні процеси відбуваються. Такі, як електронна емісія. Тобто розподілення електронів. І у нас є різниця потенціалів. Тобто напруга, що провокує поток електронів, тобто електричний струм. Вже за рахунок електричного струму ми можемо заряджати акумулятори. Є напруга – є зарядка”, – каже співрозробник сонячної панелі Артем Жерновий.

Свій винахід учні 2 тижні майстрували після уроків у шкільній лабораторії. Всі потрібні матеріали їм придбала дирекція ліцею.

“За основу ми взяли пластик, пластикову основу, на яку ми потім придбали 14 сонячних панелей. І ми з’єднали всі панелі паралельно, оці ряди, 2 ряди всього, в кожному по 7 – паралельно, а ці ряди ми з’єднали послідовно. Таким чином ми досягнули тієї потужності, яку ми розраховували”, – розповідає співрозробник сонячної панелі Євген Гревцов.

Собівартість цієї сонячної панелі – близько 2 000 гривень. Це в 3-4 рази дешевше, ніж аналогічні девайси в магазинах – підрахували школярі. Тепер свою розробку хочуть удосконалити.

“Ця сонячна панель за допомогою датчиків освітленості буде повертатися до сонця і тим самим збільшиться її коефіцієнт корисної дії. Вона буде краще працювати. Заряджати гаджети швидше”, – зазначає співрозробник сонячної панелі Дмитро Бойко.

Вчителі від створеного старшокласниками девайсу – в захваті. Кажуть, альтернативне джерело енергії дає змогу не залежати від централізованого електропостачання. До того ж енергоефективне і не шкодить довкіллю.

“В плані переваг, що це безкоштовна енергетика, вже коли ми отримуємо її. Це енергетика така, що дозволить нам отримувати енергію до тих пір, доки існує сонце, доки існуємо ми”, – каже вчитель фізики Іван Лаврусенко.

Школярі мають намір сконструювати і встановити такі сонячні панелі в кожному класі. Керівництво ліцею “за” та готове сприяти фінансово.

“Практичні навички це дуже важливо на сьогодні. Тим більше, що багато навчального часу відбувається дистанційно. А практичні навички з таких предметів як фізика, хімія, біологія і STEM, вони набуваються тільки в практичній діяльності. Тому, створюючи такі й аналогічні прилади, ми заохочуємо всіх до повторення”, – каже директорка ліцею “Науковий” Наталія Чередніченко.

Взимку сонячна панель стоятиме у шкільній лабораторії. У ліцеї її називають власним пунктом незламності.

Володимир Іванченко, Олексій Овсянніков, Кропивницький “5 канал”

Нагадаємо, російські загарбники підняли у небо свою авіацію з аеродрому “Енгельс-2”.

Як повідомляв 5.ua, про роботу ППО повідомляють на Харківщині, Дніпропетровщині та Київщині.

Також, ворог завдав удару по інфраструктурі Харкова.

Нагадаємо, міський голова столиці Віталій Кличко повідомив про вибухи у Деснянському районі столиці. Через масовані обстріли зупинили і столичний метрополітен. У Києві також спостерігають перебої з водопостачанням.

Як повідомляв 5.ua, у багатьох регіонах України почалися екстрені відключення світла. 

Також, під час масованого ракетного удару України російськими терористами одна із ракет влучила у житловий будинок у Кривому Розі.

Нагадаємо, ворог завдав 12 ракетних ударів по Запоріжжю.

Також, поблизу Бучі Силами протиповітряної оборони збито російську ракету. 

Як повідомляв 5.ua, у білорусі в небо піднявся російський літак дальнього радіолокаційного стеження Іл-76 А-50У “Сергей Атаянц”, який виявляє цілі та наводить на них вогонь винищувачів.

Герман Галущенко повідомив, що пошкоджені енергооб’єкти як на сході, так і на півдні країни. 

Нагадаємо, 16 грудня рашисти випустили по Харківщині 10 ракет.

Як повідомляв 5.ua, 60 ракет випустили рашисти по території України. 

Також, через спричинені ворогом знеструмлення вже 17 поїздів Укрзалізниці прямують із затримками на понад 30 хвилин. 

За словами Ігната, цього разу окупанти вперше застосували стратегічні бомбардувальники з району аеродрому “Енгельс”, де ті літаки знаходяться на стоянках.

Як повідомляв 5.ua, уламки збитої російської ракети впали на приватні житлові будинки на території Броварської громади.

Читайте також: росіян та інших ворогів треба вбивати, просто вбивати – Залужний

Дивіться також відео на тему: Наступ ворога – цієї зими. Херсон під вогнем. Махорка для орків з СРСР. 295 день

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *