Щеплення під час війни не скасовується: у Дніпрі активно проводять вакцинацію проти ковіду – чому це важливо (Відео)

Сезонна вакцинація розпочнеться за кілька тижнів

Епідемія під час війни може спричинити неабиякі труднощі для лікарів, тому вони радять не зволікати і вчасно робити щеплення. А ми не нехтуємо їхніми порадами.

Разом зі знімальною групою “5 каналу” до пункту вакцинації поспішили чимало охочих. Днями Дніпропетровщина отримала нову партію вакцини “Комірнат”і від “Пфайзер”, яку зазвичай використовують для бустерних доз.

“Всього в Дніпропетровській області зроблено на сьогодні понад 3 млн щеплень. Це і 1 доза, і 2-га доза. Ми активно робимо бустерні щеплення. Перше бустерне щеплення отримали вже більш як 238 тисяч мешканців Дніпропетровської області. І майже 2900 щеплень зробили другою бустерною дозою за останній тиждень”, – зазначає заступниця директора департаменту Охорони здоров’я Дніпропетровської обласної військової адміністрації Тетяна Квітницька.

Переселенка Юлія прийшла отримати бустерну дозу вакцини. Перші два щеплення робила вдома в Краматорську. Переїзд до Дніпра, каже, лише підштовхнув не нехтувати здоров’ям.

“Є проблема, є ця хвороба, від неї безглуздо зрікатися і не робити це щеплення. Перші 2 я перенесла спокійно, я годуюча. У мене не було підвищення температури і самопочуття було нормальним. А оскільки місто велике, дуже багато якихось місць, ми повним складом прищеплюємося”, – розповідає Юлія. 

Щоби вакцинуватися, чоловік Юлії навіть відпросився з роботи. Каже: багато контактує зі сторонніми і не хотів би принести хворобу рідним.

“У мене двоє дітей і мати похилого віку, тому всі зараз будемо вакцинуватися, щоб не хворіти”, – каже Едуард.

Вакцину, яку отримала Дніпропетровщина, Міністерство охорони здоров’я погодило для щеплення навіть дітей віком від 5 років. Їх від коронавірусу вакцинуватимуть уперше.

“Діти хворіють на ковід активно. Хоч і не відвідують вони організовані колективи, але циркулюється цей вірус серед дітей. У цій вакцині є в інструкції вписано, що можливо дітей вакцинувати з 5 років, як це проводилося в країнах європейського регіону. Тому дозволено вакцинувати дітей. Тому ми зараз будемо запрошувати батьків”, – пояснює начальник відділу медичної допомоги дітям і матерям Департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської обласної військової адміністрації Наталя Шматько.

Коронавірус нині виявили майже у 4 тисяч жителів Дніпропетровщини. Понад пів тисячі лікуються у стаціонарах. 82% з них не отримали жодного щеплення. Це лише підтверджує дієвість вакцинації, розповідають дніпровські лікарі. Й застерігають, грип цьогоріч теж не спатиме. Сезонна вакцинація розпочнеться за кілька тижнів. Щеплення від грипу можна зробити одночасно зі щепленням від ковіду.

“Сезонність захворюваності на грип розпочинається десь у жовтні. У жовтні ми чекаємо поставку вакцин від грипу і всі охочі зможуть прийти та вакцинуватися, тому що грип теж ніхто не відміняв. Також не треба забувати, що у нас іде війна. Багато поранених у лікарнях лежить, і якщо ви вакцинуєтесь, то це може добре укріпити ваш імунітет і запобігти важким наслідкам”, – наголошує лікарка Марія.

Планові дитячі щеплення теж ніхто не скасовував. Одночасно з вакцинацією медики збирають інформацію про кількість дітей в області. Адже від початку повномасштабного вторгнення на Дніпропетровщині відбулася масова міграція населення. Чимало дніпрян виїхали за кордон, натомість приїхали понад 300 тисяч переселенців з прифронтових регіонів країни. Медики кажуть, щоби сформувати масовий імунітет, потрібно вакцинувати понад 90% населення.

Вікторія Ковальова, Олександр Пронський, Дніпро, “5 канал”

Читайте також: В Україні фіксують рекордні показники тяжкого перебігу коронавірусу: подробиці 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *