Що таке вибухонебезпечні предмети та як надавати першу допомогу: ДСНС проводить тренінги в метро Києва (Відео)

ДСНС планує проводити такі тренінги й надалі

Що робити в надзвичайних ситуаціях? Працівники ДСНС проводять тренінги, на яких розповідають про вибухівки, домедичну допомогу та багато інших питань, пов’язаних із  безпекою. На навчанні побувала наша журналістка Софія Норенко. То як усе відбувалося та чим найбільше цікавляться українці – бачили журналісти “5 каналу”. 

Що таке вибухонебезпечні предмети, як надавати домедичну допомогу і збирати тривожну валізку – про це на тренінгах у Київській підземці розповіли представники ДСНС. Охочих повчитися тут вистачає. Для тренінгу створили чотири зони.

“Найбільш актуально – це перша медична допомога та вибухонебезпечні предмети”, – каже учасниця тренінгу Наталія.

“З медициною я курси проходив, бачив, а от із снарядами, мінами, цікавіше”, – розповідає учасник тренінгу Сергій.

“Найбільш підступним вибухонебезпечним предметом є саме саморобний вибуховий пристрій, який може маскуватися під різноманітні дитячі іграшки, ляльки, м’ячики та побутові речі”, – розповів заступник начальника групи піротеxнічниx робіт ГУ ДСНС у Києві.

Рятувальники вкотре нагадують – чіпати нічого не можна. Одразу телефонуйте на 102. Тут ще й показують, який вигляд мають небезпечні предмети. Зокрема, за допомогою металодетекторів. 

“Вони здатні шукати різні металеві предмети на різну глибину землі – це може бути від пів метра до семи навіть метрів – це є самі такі глибинні металошукачі”, – розповів заступник начальника групи піротеxнічниx робіт ГУ ДСНС у Києві.

Тих, хто цікавиться медициною, інструктують із двох найнебезпечніших ситуацій. Перша – артеріальна кровотеча. 

“Перше – одягати кровоспинний засіб, будь-який, треба вище місця кровотечі. По-друге, надягати будь-який кровоспинний засіб треба або на плече, або на стегно. Оце хустинка, так званий підручний засіб, коли нема нічого. Рука, що ми робимо (зав’язує, – ред.) тепер між вузлами будь-який предмет ручка, палка, викрутка, ножиці – бачите, що я роблю принцип крана, пульс відсутній – це критерій зупинки кровотечі”, – пояснює викладач кафедри домедичної підготовки інституту ГУ ДСНС у Києві Миxайло Стрюк.

Також показали і розказали про всі етапи реанімації. Серед учасників тренінгу є й ті, хто прийшов дізнатися, що має бути в тривожній валізці. 

“Вона в мене дуже великого розміру вийшла, потрібно передивитися дуже багато різних каналів, відео, а тут все в одному місці”, – розказала учасниця тренінгу Іванна.

“У валізі повинна бути копія документів – це особисті документи і документи на машину, документи на будинок, на квартиру і так далі. Повинен бути пайок на дві доби: вода і їжа якась. Аптечка теж індивідуальна”, – розповів методист центру цивільного заxисту з життєдіяльності ГУ ДСНС у Києві Микола Мішунов.

Ще рекомендують покласти металевий посуд, гігієнічні засоби та зручний одяг. Щоби застосувати усі ці знання, важливо не розгубитися в надзвичайній ситуації. Коли починається паніка, потрібно:

“Декілька разів бажано 5-6 глибоко вдихнути, видихнути, щоби дихання нормалізувалося. Далі, якщо дихання не допомогло – це у вас також не займе багато часу, ну, наприклад згадати, де у вас у квартирі 5 синіх предметів”, – пояснила старша псиxологиня ГУ ДСНС у Києві Ірина Кливако.

У ще одній зоні психологи в ігровій формі розповідають важливі речі дітям. 

ДСНС планує і надалі проводити такі тренінги. Інформацію про час і місце оприлюднюють на сайті служби.

Софія Норенко, Орест Пона, “5 канал”

Читайте також: Як накласти турнікет чи тугу пов’язку так як діяти під час обстрілу: у Харкові провели тренінг просто в супермаркеті

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *