Яйця по 17 грн: Резніков пояснив скандальний документ про закупівлю продуктів для військових

Міністр переконує, що ніякої зради у контракті немає

Міністр оборони України Олексій Резніков дав розгорнуте пояснення щодо скандалу, який виник після публікації у ЗМІ документу про закупівлю продуктів харчування для військових за нібито завищеними цінами.

Голова Міноборони наголошує, що постачальник продукції, з яким укладають контракт, зобов’язується доставити продукти не лише до місця постійної дислокації військової частини, а й у інші місця проходження військової служби військових з певної частини. Окрім того, в окремих випадках, постачальник має ще й приготувати їжу.

“Тобто в Україні немає “тилових” чи “далеких від лінії зіткнення” регіонів з точки зору харчування військовослужбовців. Той, хто стверджує протилежне, свідомо обманює”, – заявляє Резніков.

Він також підкреслює, що контракт укладається на рік вперед і “постачальник бере на себе ризики”, якщо протягом року ціни на деякі категорії продуктів зміняться.

За словами чиновника, на даний момент Міноборони уклало контракти з 8 постачальниками на забезпечення послуги харчування.

“Коли народні депутати подивляться на контракти з 8 постачальниками, вони побачать, що ціни на одні й ті самі продукти – різні. Так само як відрізняються ціни у торговельних мережах, у тих же “Сільпо”, “АТБ” чи “Новусі”. Просто кожен має свою спеціалізацію. Власне виробництво якоїсь групи товарів, або ексклюзивні умови з виробниками. Тому десь м’ясо дешевше, а десь – риба, овочі чи молоко”, – розповів Резніков перед своїм виступом на засіданні профільного комітету Верховної Ради.

Зазначається, що ціни на продукти аналізують спеціальні експертні установи, зокрема, Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса Міністерства юстиції України. Вони визначають певний діапазон.

“Наприклад, на картоплю встановлено діапазон від 7 до 36 грн. за кілограм, оскільки вона буває різних сортів. Це також один з продуктів, на який спостерігаються істотні сезонні коливання ціни”, – каже міністр.

Загалом меню військовослужбовця на добу зараз коштує для Міноборони 145,8 грн. Минулого року ця сума складала 120 грн.

“Номінально відбулося зростання вартості послуги на 21,5%. Але цей показник навіть менше рівня інфляції, яка за рік склала 26,6%. Будь-яка господиня знає, як минулого року зросли ціни на різні види продуктів і яка була динаміка”, – пояснює Резніков.

Щодо “космічних” цін на яйця він пояснив, що це просто технічна помилка.

“В документі, оприлюдненому у ЗМІ, вказано аномальну ціну, яку сприйняли як 17 грн. за штуку. На чому збудували теорію змови. Насправді це – звичайна технічна помилка, яку зробив постачальник”, – заявляє Резніков.

За його словами, це єдина категорія з каталогу, яка у додатку до угоди обраховується в штуках. Однак у цьому документі постачальник вказав ціну не за штуку, а за кілограм. А, якщо врахувати, що середнє яйце важить 42-60 г, то у кілограмі поміститься близько двох десятків яєць.

Таким чином, у цьому контракті 17 грн. коштує не 1 яйце, а цілих 20!

Однак, за словами міністра, постачальник ще наприкінці грудня 2022 року помітив і попросив виправити цю помилку. Тож замість 17 грн. мало б стати 170 грн. за кг або, відповідно, 85 грн за десяток.

При цьому вказується, що Інститут імені Бокаріуса у якості рекомендованої зазначив ціну 90 грн. за десяток яєць.

Резніков заявляє, що “публічне вкидання інформації про начебто завищені у 2-3 рази ціни” почалося перед засіданням групи міжнародних партнерів у форматі “Рамштайн”.

“Оскільки жодної фактичної складової у претензіях немає, крім маніпуляцій, найочевиднішою ціллю виглядає спроба підриву довіри до Міноборони у дуже відповідальний момент. А це вже – не просто службовий злочин”, – наголошує керівник Міноборони.

Він наголосив, що особу, яка передала журналістам документ, буде обов’язково встановлено і притягнуто до відповідальності.

Нагадаємо, журналісти звернули увагу не лише на завищені ціни у контракті Міноборони, а й на компанію-підрядника ТОВ “Актив компані”, яка має статутний капітал всього у 1 тис. грн.

Раніше Міноборони заявило, що готує матеріали до Служби безпеки України з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які наносять шкоду інтересам оборони в особливий період.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *