Яким пам’ятатимуть легендарного короля футболу Пеле – сюжет (Відео)

Попрощатися з легендою футболу прийшли сотні людей

Бразилія прощається з королем футболу Пеле. Він помер на 83-му році життя від раку. Разом з аргентинцем Дієго Марадоною Пеле вважається найкращим футболістом ХХ століття. Заради матчу з ним колись у Нігерії навіть на два дні зупинили громадянську війну. А сам Пеле виступав проти війни в Україні.

Під спалахи салютів і вигуки фанатів кортеж із труною Пеле прямує до стадіону Урбано Калдейро. Це домашня арена його рідного футбольного клубу “Сантос”, де починалася кар’єра легендарного бомбардира. Колись тут переповнені трибуни дивилися на бездоганну гру свого кумира, нині ж проводжають його в останню путь.

“Я прийшов віддати шану тому, хто представляв бразильський футбол у світі. За межами футбольного поля він зупиняв війни. Для мене він завжди буде вічним королем, він творець бразильського футболу”, – сказав фанат Пеле Педро Лопес.

Фанат Пеле Роберто Сантос розповів: “Гадаю, сьогодні тут буде весь світ. Пеле не потрібне представлення чи зайві слова. Це велика втрата. Він був для нас усім, він був сміливим і рішучим, він – це мистецтво”.

Попрощатися з легендою футболу прийшли сотні людей: гравці його рідного “Сантоса”, спортсмени з інших футбольних команд, політики, віддані фанати і просто горді бразильці. Бо Пеле – це більше, ніж ікона спорту, це міжнародний бренд. Як жартував сам футболіст, таких у світі всього три: він, Ісус і кока-кола. Його справжнє ім’я – Едсон Арантес ду Насіменту, а прізвисько Пеле дали шкільні друзі. Він захоплювався футболом ще зі школи і вже тоді йому пророкували успіх. У 15 він почав грати за клуб “Сантос” і в першій же грі забив гол. А незабаром став найкращим бомбардиром ліги. У 16 почав грати за збірну Бразилії. І в першій міжнародній грі також влучив у ворота суперника. У 17 Пеле став наймолодшим футболістом, який забив гол на Чемпіонаті світу. Це був гол у ворота “Вельсу” у чвертьфіналі.

Тоді, 1958-го, збірна Бразилії вперше перемогла на Мундіалі, вигравши у Швеції з рахунком 5:2. Два голи забив Пеле. У складі збірної він виграв ще два Чемпіонати світу – у 62-му і 70-му, і досі залишається єдиним футболістом, на рахунку якого три переможні Мундіалі. Його рухи були приголомшливо швидкі, а точність – філігранною. За таку майстерність Пеле прозвали “Королем футболу”. Його вважали гравцем, який не йде з поля без гола, і казали, що заради нього взагалі придумали футбол.

“Ліонель Мессі, Крістіано Роналдо, Неймар, Марадона – виняткові і прекрасні гравці. Але вони всі люди. А король Пеле прийшов із Сатурна. Він перший і єдиний, він робив неймовірні речі. У нього був ритуал: перед кожною грою він заходив до роздягальні, лягав на масажний стіл і клав на обличчя рушник. Тренер завжди казав: “Тихо! Не турбуйте короля! Він викликає духів згори”. Пеле лежав так хвилин 10-15, потім вставав із завзяттям і відвагою, готовий до гри”, – пригадує гравець Національної збірної Португалії Пепе.

Його обожнювали, ним захоплювалися, на нього рівнялися і в Латинській Америці, і по той бік океану. Бразилія не хотіла ділитися своєю зіркою з іншими футбольними клубами, тож оголосила Пеле “національним надбанням”. Він зіграв за батьківщину 92 матчі і забив 77 голів – рекорд, який досі ніхто не побив. Гру у складі збірної закінчив у 1971-му, а за три роки завершив кар’єру і в “Сантосі”. Згодом Пеле уклав контракт із нью-йоркським клубом “Космос” – єдиною іноземною командою, яку він представляв. Проте вже за 2 роки – у 1977-му, зіграв свій прощальний матч. На арену легендарний нападник виходив під номером “10”. Він став брендом “Сантоса”. Пеле попросив свій рідний клуб не виводити з обігу “10”, аби під нею могли грати й інші футболісти. Проте родичі короля футболу наполягають, щоб цей номер належав тільки легендарному бомбардиру.

“Футбол є футболом завдяки таким людям і гравцям, як Пеле. До нього номер “10” був усього лиш номером, а після нього став чимось особливим. Кожен гравець хоче грати у футболці з “10” за свою команду. Те, що він зробив, – не просто виграв три Чемпіонати світу. Він з’явився і приніс із собою щось нове. Мене ще не було на світі, коли він уже грав. А його спадщина досі існує після багатьох років. Ми все одно говоримо про нього, ніби про хороший фільм чи добру книгу”, – підсумував головний тренер “Манчестер Сіті” Пеп Гвардіола.

Після завершення футбольної кар’єри Пеле став ще й королем реклами: серед його найвідоміших товарів однойменна кава. У 1981 році зірка футболу знявся у фільмі “Втеча до перемоги” разом зі Сильвестром Сталлоне. Стрічка про футбольний матч між охоронцями нацистського табору й полоненими солдатами союзників. В одній зі сцен Пеле вкотре підтвердив свій титул: акробатично забив гол у стрибку через голову з першого дубля.

Поза футбольним полем Пеле був послом ООН з питань екології та довкілля і послом доброї волі ЮНЕСКО. Очолював Міністерство спорту й боровся з корупцією у бразильському футболі. Після початку повномасштабного вторгнення росії Пеле висловив підтримку українцям і закликав путіна припинити війну. Для прощання із зіркою футболу відвели добу. 3 січня труну з його тілом пронесуть вулицями міста Сантос. Зокрема, повз дім 100-річної матері, прикутої до ліжка. Чин похорону буде лише для сім’ї і найближчих друзів.

Христина Катарина, “5 канал”

Читайте також: “Король футболу” Пеле помер у лікарні

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: Футбол під синьо жовтими стягами у самому серці Каліфорнії: у США відбувся матч на підтримку України

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *