Яким цілям служать будівлі, куплені російською церквою в Норвегії?

Молитовний дім, куплений рпц в Кармої. Фото: ortodoks.no

Останніми роками російська православна церква купила кілька одиниць нерухомості у Норвегії поблизу воєнних баз, зауважують скандинавські медіа.

Як пише щоденне видання «Dagbladet», одним з таких об’єктів є старий молитовний будинок у Серейді, комуна Берген, з видом на Хоконсверн — головну базу Королівського військово-морського флоту Норвегії та найбільшу морську базу Скандинавських країн. Дані іпотеки вказують, що 2016 року будинок купила парафія Об’явлення Господнього, Московського патріархату. Він розташований за три кілометри по прямій від Хоконсверна і звідти чітко видно більшість норвезького воєнно-морського флоту.

 

 

 

У 2017-2021 роках рпц купила кілька інших одиниць нерухомості в норвезькому приморському регіоні Ругаланн. Наприклад, у Ставангері зареєстровано парафію св. Ірини, яка розташована за 15 хвилин пішки від Об’єднаного воєнного центру НАТО (JWC – NATO).

Також російська православна церква володіє нерухомістю в Кіркенесі, за кілька кілометрів від кордону з Росією. За даними преси, приміщення для парафії св. Трифона Печензького куплене 2015 року. Ця територія відома своїми близькими зв’язками з російською федерацією: дуже багато росіян мешкають по норвезький бік кордону.

Альфа Зефлянд Вінґе, експертка з питань безпеки, зауважує, що нерухомість, власницею якої є рпц, така як у Хоконсверні, «може становити проблему», оскільки ці будівлі можуть бути використані для інших цілей, ніж суто релігійні.

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *