Як здобути життя і як його втратити

Літургійні читання східного обряду та роздуми із журналу «Скинія» на 2 жовтня

Навіть не можу уявити, які думки проносилися в головах у тих, хто слухав того дня Ісуса! Твердження, що той, хто хоче врятувати своє життя, втратить його, а той, хто віддасть його іншим, здобуде його, це абсурд, воно суперечить само собі. В цей переломний момент Ісус пропонує натовпу та Своїм учням наступне. Він запрошує подивитися на своє життя зі сторони, відчитати його в ширшому контексті. Його пропозиція здається неприродною, натомість саме вона задовольняє найсокровенніші потреби нашого життя. Життя створене, щоби передавати його далі, а отже воно має втратити себе… Впасти в землю, як зернятко, зникнути, проминути і переказати себе чомусь новому, іншому. Прив’язаність до себе, до власної цінності, власної форми та вартості, натомість, вбиває. Не тільки земні добра можуть зациклити нас на собі, а також наш гонор, слава, авторитет, видимість влади. Покладатися на них — це самогубство.

Жити повнотою того, що випадає на нашу долю, з поглядом, скерованим поза межі, зверненим в одну сторону з іншими, створювати нескінченні обрії та перспективи настільки широкі, що здатні вмістити прагнення та надії всіх… це і означає жити!

Божа логіка відмінна від нашої. Коли ми думаємо, що втратили, насправді ми здобуваємо набагато більше, ніж те, що вважаємо втраченим. Натомість, коли залишаємо для себе щось, що вважаємо важливим, тоді ми насправді це вже втратили, бо не дозволяємо собі розділити це з іншими.

Господи, просимо Тебе, щоби нашу працю, почуття, стосунки ми навчилися бачити в ширшій перспективі. Дозволь нам зрозуміти те, що здається неможливим, тоді як насправді є Твоїм подарунком, який чекає, поки ми його приймемо.


Журнал «Скинія» — греко-католицький двомісячник, присвячений щоденній духовності.

Підтримайте автора роздумів — «Скинію»!
▪Новий номер картки ПриватБанк: 5169 3305 2243 6531 (Чобіт Ольга Іванівна)
▪Для власників картки Монобанк: https://send.monobank.ua/jar/7CJJ5U5JwP
Обов’язково просимо написати електронного листа на адресу [email protected]

https://credo.pro/2022/10/328560

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *